Η Generation Z δεν μπορεί… να αλλάξει μια λάμπα: τι λάθος έχουμε κάνει ως γονείς;

Η Generation Z δεν μπορεί… να αλλάξει μια λάμπα: τι λάθος έχουμε κάνει ως γονείς;
Load more
Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που ο πατέρας μου μου έδειξε πώς να αλλάζω μια λάμπα. Ήταν μια απλή διαδικασία, αλλά τη συνδύαζα πάντα με τη χαρά της αυτονομίας – το να μπορώ να διορθώσω κάτι μόνη μου, χωρίς να χρειάζομαι βοήθεια. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Halfords, ένας στους τέσσερις νέους της Generation Z, δηλαδή των νέων ηλικίας 18-27 ετών, δεν μπορεί να αλλάξει μια λάμπα. Πολλοί θεωρούν ότι είναι «πολύ επικίνδυνο» να ανέβουν σε μια σκάλα, ενώ άλλοι ξοδεύουν πολλά χρήματα ετησίως, πληρώνοντας επαγγελματίες ακόμα και για τις βασικές δουλειές!

Τι συνέβη άραγε; Γιατί η νέα γενιά φαίνεται τόσο απρόθυμη – ή ανίκανη – να αναλάβει απλές εργασίες DIY; Και, πιο σημαντικό, τι λάθος κάναμε εμείς ως γονείς;

Η γενιά που τα έχει... όλα έτοιμα

Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο – ή έτσι νομίζαμε. Θέλαμε να μην τους λείψει τίποτα, να τους προσφέρουμε ασφάλεια, άνεση, και μια ζωή χωρίς δυσκολίες. Το αποτέλεσμα; Δημιουργήσαμε μια γενιά που δεν χρειάστηκε ποτέ να μάθει να φτιάχνει πράγματα. Η τεχνολογία έπαιξε επίσης τον ρόλο της: με ένα απλό πάτημα στο κινητό, ένας τεχνικός μπορεί να βρεθεί στην πόρτα τους μέσα σε λίγες ώρες. Γιατί να μπουν στον κόπο να κάνουν κάτι μόνοι τους;

Η υπερπροστατευτικότητα των γονιών

Κάποιοι από εμάς φοβόμασταν υπερβολικά για την ασφάλεια των παιδιών μας. Δεν τα αφήσαμε να ανέβουν σε σκάλες, να χρησιμοποιήσουν εργαλεία, να μάθουν να επιδιορθώνουν κάτι που χάλασε. Ίσως κάποτε το βλέπαμε ως ένδειξη φροντίδας. Σήμερα, όμως, βλέπουμε τις συνέπειες: μια γενιά που διστάζει να αναλάβει ακόμα και τις πιο απλές ευθύνες.

Έλλειψη πρακτικής εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση στις δεξιότητες DIY δεν αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας των παιδιών μας. Παλαιότερα, τα σχολεία πρόσφεραν πιο πρακτικά μαθήματα, όπου τα παιδιά μάθαιναν βασικές κατασκευαστικές και επισκευαστικές δεξιότητες. Σήμερα, αυτά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα προγράμματα σπουδών. Επιπλέον, οι γονείς που μεγάλωσαν με περισσότερες πρακτικές γνώσεις, είτε λόγω ανάγκης είτε λόγω διαφορετικών κοινωνικών συνθηκών, δεν έδωσαν την ίδια γνώση στα παιδιά τους.

Η αξία της αυτονομίας

Το να μπορεί κανείς να φτιάξει κάτι μόνος του δεν είναι μόνο πρακτικό, αλλά και ενισχυτικό για την αυτοπεποίθηση. Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς να αναλαμβάνει πρακτικές ευθύνες, μεγαλώνει με τη νοοτροπία ότι κάποιος άλλος θα λύσει τα προβλήματά του. Και η αλήθεια είναι πως η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε: δεν τους δώσαμε αρκετές ευκαιρίες να αποτύχουν, να μάθουν, να γίνουν ανεξάρτητα.

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα;

Η λύση δεν είναι να κατηγορήσουμε τη νέα γενιά, αλλά να βρούμε τρόπους να τους δείξουμε την αξία του «φτιάξ’ το μόνος σου». Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα:

Ίσως να είναι αργά για να αλλάξουμε τη νοοτροπία ολόκληρης μιας γενιάς. Αλλά δεν είναι αργά για να κάνουμε μια αρχή – και να δώσουμε στα παιδιά μας τα εφόδια που πραγματικά χρειάζονται για τη ζωή!



Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ