Κολοκυθόπιτα
Τι θα χρειαστείτε
1.200 γραμμ. κολοκυθάκια τρυφερά
5 αυγά χτυπημένα
300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
300 γραμμ. φρέσκο ανθότυρο
160 γραμμ. (1 φακελάκι) φρυγανιά
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Τι πρέπει να κάνετε
- Λαδώνετε ελαφρά ένα µικρό ταψί και το πασπαλίζετε µε τη µισή φρυγανιά.
- Αφού πλύνετε ελαφρά τα κολοκυθάκια, αφαιρείτε το κοτσάνι και τα τρίβετε σε χοντρό τρίφτη.
- Τα αφήνετε στο σουρωτήρι, τα αλατίζετε λίγο και τα αφήνετε να υδρώσουν για 15 λεπτά.
- Τα στύβετε µε τα χέρια και τα βάζετε σε µπολ. Προσθέτετε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, καθώς και τα φρέσκα κρεµµύδια.
- Τρίβετε µπόλικο πιπέρι και αλατίζετε, αφού πρώτα δοκιµάσετε το µίγµα. Απλώνετε το µίγµα στο ταψί.
- Το ραντίζετε µε το ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Συνταγή: argiro.gr
Σαλάτα με αποξηραμένα φρούτα
Τι θα χρειαστείτε
- 1 γαλλική σαλάτα
- 1 ραντίτσιο
- 1 κόκκινη σγουρή σαλάτα
- 1 κινέζικο μαρούλι
- 150 γρ. ξερά φρούτα κομμένα στη μέση (σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα)
- 100 γρ. αμυγδαλόψιχα
Για τη βινεγκρέτ:
- 50 ml παρθένο ελαιόλαδο
- 20 ml ξύδι βαλσάμικο
- 1 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. σπόρους ροδιού
- 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνετε
- Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβετε με το χέρι μας σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια μεγάλη σαλατιέρα αναμειγνύετε τα σαλατικά μαζί με τα φρούτα και τα αμύγδαλα.
- Λίγο προτού σερβίρετε, βάζετε τα υλικά για τη σως στο multi για να ομογενοποιηθούν.
- Περιχύνετε τη σως στη σαλάτα, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.
Tips: Μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλο εάν θέλετε να είναι πιο τραγανό.
Συνταγή: missbloom.gr
Στρούντελ μήλου
Τι θα χρειαστείτε
- 1 φύλλο σφολιάτας (κατεψυγμένο)
- 4-5 μήλα (2 κόκκινα και 3 ξινόμηλα) κομμένα σε κύβους
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 2-3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
- 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
- 1 χούφτα καρύδια χοντροκομμένα
- κανέλα
- ελάχιστο γαρύφαλλο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
Τι πρέπει να κάνετε
- Ξεπαγώστε τη σφολιάτα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάλτε το βούτυρο και τη ζάχαρη να λιώσουν και να ανακατευτούν. Ρίξτε τα μήλα και ανακατέψτε ελαφρά να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν). Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και το κονιάκ και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να εξατμιστεί το κονιάκ. Αφήστε στην άκρη να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
- Σε ένα πυρέξ ή ταψάκι απλώστε τη σφολιάτα. Βάλτε στη μέση (κατά μήκος της σφολιάτας) τη γέμιση, κόψτε τη γύρω-γύρω σφολιάτα σε λωρίδες, διπλώστε τις δύο άκρες και αρχίστε να πλέκετε τις λωρίδες.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, με αέρα, περίπου για 15-20 λεπτά.
- Όταν βγει από το φούρνο, πασπαλίστε το γλυκό με άχνη και κανέλα. Συνδυάζεται πολύ ωραία και με παγωτό.
Πηγή: greekcook.gr
Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς
Τι θα χρειαστείτε
- 1 κιλό καρύδια αλεσμένα
- 1 κιλό φύλλο κρούστας
- 2 φλ. ζάχαρη
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 250γρ βούτυρο γάλακτος
- Γαρύφαλλο ολόκληρο (σε καρφάκια)
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- Μισό λεμόνι πλυμένο καλά
- 5 φλ. νερό
Τι πρέπει να κάνετε
- Βάζετε σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά. Στρώνετε σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να τα βουτυρώσετε. Στο 3ο φύλλο πασπαλίζετε μερικές κουταλιές από το μίγμα καρυδιού.
- Συνεχίζετε με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν. Φροντίζετε πάνω-πάνω να κρατήσετε 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση. Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνετε ένα γαρύφαλλο.
- Βάζετε το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα σημεία που το έχετε κόψει. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Οταν ψηθεί το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι, που έχετε για 5 λεπτά.
Συνταγή: sintagespareas.gr