Όπως όμως και κάθε εθισμός, ο τζόγος έχει τρομακτικές συνέπειες για τους παθολογικούς παίκτες αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα δούμε πώς ο εθισμός στον τζόγο επηρεάζει την ψυχική και
σωματική υγεία των παικτών, τους φανερούς αλλά και ύπουλους τρόπους που διεισδύει
στην καθημερινότητά τους και θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το τόσο
σοβαρό πρόβλημα.
Συνέπειες στην ψυχική υγεία
Συνήθως, το άτομο που είναι εθισμένο στον τζόγο δεν εξαπατά μόνο τα άτομα που ανήκουν στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό αναφορικά με τον εθισμό του. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον εθισμό του γιατί δεν μπορεί να τον αναγνωρίσει. Βιώνει μια τρικυμία συναισθημάτων: από την προσμονή του επόμενου παιχνιδιού μέχρι τον εκνευρισμό και την επιθετικότητα προς τους γύρω του αν κάτι τον εμποδίζει να παίξει, από την απόλυτη ευφορία και την ακραία αυτοπεποίθηση ενός μεγάλου κέρδους μέχρι το ναδίρ της απελπισίας όταν τα χρέη συσσωρεύονται και δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απουσία χρημάτων.
Το συνεχές κυνήγι της επόμενης μεγάλης συγκίνησης, η αδυναμία να αντισταθεί, τα συνεχή ψέματα, οι οικονομικές συνέπειες – όλα αυτά είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την ψυχική υγεία του ατόμου με συνέπειες που εκτείνονται πολύ πέρα από το ίδιο. Φανταστείτε ένα άτομο που δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να είναι παραγωγικό στη δουλειά του ή κάποιον που χάνει στα τυχερά παιχνίδια τη δόση του στεγαστικού δανείου ή αρχίζει να εκποιεί περιουσιακά στοιχεία κρυφά από την οικογένειά του.
Το άτομο αυτό βρίσκεται σε μια ακατάπαυστη μάχη με τον εαυτό του και τους γύρω του, αντιμέτωπο με επίπεδα στρες και άγχους που ολοένα αυξάνονται. Ακραίες εκρήξεις, εσωστρέφεια, διαταραχές συμπεριφοράς, ανεξέλεγκτη ένταση και μη διαχειρίσιμη πίεση, απομόνωση, κατάθλιψη είναι μερικές από τις συνέπειες του συγκεκριμένου εθισμού στην ψυχική υγεία του παθολογικού παίκτη που σε ακραίες περιπτώσεις απελπισίας μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε απόπειρες αυτοκτονίας.
Συνέπειες στη σωματική υγεία
Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε πλήρως τις συνέπειες του εθισμού στην ψυχική και σωματική υγεία αφού πρόκειται για μια κατάσταση όπου το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Θα προσπαθήσουμε όμως να απομονώσουμε κάποια σωματικά συμπτώματα του εθισμού στον τζόγο, κυρίως σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε την κατανόησή μας.
Αϋπνία ή κακή ποιότητα ύπνου
Είναι πλέον γνωστό ότι ο συνεχόμενος ύπνος – και μάλιστα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών – είναι αναντικατάστατος για την ξεκούραση και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Ο ύπνος είναι, σχεδόν πάντα το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται από καταστάσεις έντονου και γενικευμένου άγχους, όπως αυτό που προκαλεί ο εθισμός στον τζόγο.
Πολύ συχνά οι παθολογικοί παίκτες μένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε συχνάζοντας σε επίγεια καζίνο είτε παίζοντας από την κινητή τους συσκευή. Ακόμα, όμως, κι αν ένας παίκτης προσπαθήσει να κοιμηθεί, συχνά έρχεται αντιμέτωπος με όλο το στρες που συνδέεται με τον εθισμό του και τον κατακλύζει μη αφήνοντάς τον να ξεκουραστεί πραγματικά. Αυτό διαταράσσει το βιολογικό του ρολόι και δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο τις απαραίτητες ώρες ξεκούρασης ώστε να χαλαρώσει και να ανασυντάξει τις δυνάμεις τους για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της επόμενη ημέρας.
Η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί απλώς κόπωση αλλά και αδυναμία συγκέντρωσης, παραγωγικότητας, έλλειψη υπομονής, οργάνωσης κτλ. Επειδή φαινομενικά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς τις συνέπειες του εθισμού απ’ ότι τον ίδιο τον εθισμό, πολλές φορές τα άτομα στρέφονται σε ημίμετρα, όπως η χρήση υπνωτικών χαπιών προκειμένου να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες ύπνου. Αυτό, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ένα γαϊτανάκι εξαρτήσεων όπως θα δούμε παρακάτω.
Γαστρεντερολογικά προβλήματα
Το έντονο στρες προκαλεί συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου και πανικού και διαταράσσει πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την όρεξη και την ικανότητα να απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Τα εθισμένα άτομα συχνά ξεχνούν να φάνε ή παραλείπουν γεύματα γιατί το άγχος που βιώνουν δεν επιτρέπει στο σώμα τους να νιώσει πείνα.
Κράμπες και πόνος στο στομάχι, καούρες, ναυτίες, παλινδρόμηση ωθούν τα άτομα αυτά στην αναζήτηση ανακούφισης μέσα από φαρμακευτική αγωγή, την κατανάλωση ακόμα λιγότερου φαγητού ή την αποχή από συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος. Είναι σαν να στάζει νερό από το ταβάνι και να χαιρόμαστε που δεν πλημμυρίσαμε επειδή έχουμε βάλει έναν κουβά από κάτω. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι αποτελεσματικό αλλά σε βάθος χρόνου όχι.
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Οι επιστήμονες έχουν αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια τη συννοσηρότητα μεταξύ του εθισμού στον τζόγο και του εθισμού στο αλκοόλ. Είναι μια συνηθισμένη εικόνα: ο παίκτης που με το ένα χέρι αναζητά στο κινητό του το επόμενο μπόνους χωρίς κατάθεση, με το άλλο κρατάει ένα ποτό. Οι συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία είναι πολύ πιο γνωστές από εκείνες τους τζόγου και περιλαμβάνουν την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ηπατικών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μειωμένη αντίληψη και συγκέντρωση
Τα αυξημένα επίπεδα άγχους, η έλλειψη ύπνου και τα άλλα προβλήματα που προκαλεί ο εθισμός στον τζόγο στην ψυχική και σωματική υγεία υπερφορτώνουν τον ήδη ταλαιπωρημένο εγκέφαλο ο οποίος με τη σειρά του δεν μπορεί να επεξεργαστεί γρήγορα τα μηνύματα που λαμβάνει και να ανταποκριθεί όπως πρέπει.
Το εθισμένο άτομο πολλές φορές δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στη δουλειά του, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της απόλυσης και του νέου κυκεώνα προβλημάτων που δημιουργεί η ανεργία. Μπορεί να οδηγεί απρόσεχτα και επιθετικά, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική του ζωή όσο και των άλλων. Μπορεί να χάνει την ικανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα και να έρχεται σε σύγκρουση ακόμα και με όσους προσπαθούν να τον βοηθήσουν.
Συμπέρασμα
Ο εθισμός στον τζόγο δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Το αντίθετο. Έχει τρομακτικές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία, συννοσηρότητα με άλλες διαταραχές ενώ τα εθισμένα άτομα συχνά αδυνατούν να κρατήσουν τη δουλειά τους ή να διατηρήσουν τις οικογενειακές και διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Το πρώτο, όμως, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η αναγνώριση του προβλήματος. Ευτυχώς, πλέον, και στη χώρα μας υπάρχουν πολλά κέντρα υποστήριξης για τα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους, με εξειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν στο δύσκολο ταξίδι της απεξάρτησης.