Για να τους δώσετε και εσείς αντίστοιχες αναμνήσεις, την επόμενη φορά φτιάξτε τα γεμιστά, ακολουθώντας τα παρακάτω εύκολα tips, που κάνουν τη διαφορά:
Μυστικό 1ο
Τα λαχανικά που θα μαγειρέψετε πρέπει να είναι ισομεγέθη και αρκετά ώριμα, έτσι ώστε να ψηθούν όλα μαζί ομοιόμορφα την ίδια ώρα- δεν θέλετε τα μισά να βγουν καμμένα και τα υπόλοιπα άψητα!
Μυστικό 2ο
Προτιμήστε ν' αδειάσετε το εσωτερικό τους με ένα μικρό κουταλάκι κάνοντας απαλές, προσεκτικές κινήσεις για να μην κόψετε την σάρκα τους κατά λάθος και το ρύζι χυθεί απ' έξω όταν τα ψήσετε.
Μυστικό 3ο
Για να φτιάξετε το μίγμα, προτιμήστε ρύζι καρολίνα γιατί δεν λασπώνει και είναι λιγότερο σκληρό από το γλασέ που επιλέγουν πολλοί. Επίσης, μαγειρεύεται πιο εύκολα και απορροφά καλύτερα τα υγρά από τα λαχανικά. Ενδεικτικά, για δώδεκα γεμιστά, αρκούν τρία φλυτζάνια ρύζι.
Μυστικό 4ο
Όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσετε το κρεμμύδι για τη γέμιση, μην το βάλετε στο multi γιατί εκεί θα χάσει όλα του τα υγρά και μαζί μ' αυτά, ένα μέρος της γεύσης του. Ψιλοκόψτε το μόνη σας με ένα μαχαίρι ή με τον τρίφτη χεριού.
Μυστικό 5ο
μην πετάξετε το λευκό κομμάτι της πιπεριάς κάτω απ' το καπάκι, όσο περίεργο και αν σας φαίνεται! Το σημείο αυτό, που περιλαμβάνει τις λεπτές απολήξεις της πιπεριάς, έχει τρομερή γεύση και συγκεντρώνει πολλά αρώματα. Γι' αυτό, καθαρίστε το προσεκτικά από τα σπόρια, βάλτε το στον τρίφτη και κρατήστε το για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα στη γέμιση. Είναι μια μικρή πινελιά που θα προσθέσει όμως πολλούς πόντους στη γεύση!
Κι άλλα 10 μικρά μυστικά
- Επιλέγουμε πάντα ώριμα λαχανικά -κυρίως οι ντομάτες- πάντα της εποχής! Κοινώς, γεμιστά δεν μαγειρεύουμε ποτέ το χειμώνα και ποτέ με χλωμές ντομάτες ή σφιχτές ντομάτες για σαλάτα.
- Για να «στηθούν» καλύτερα στο ταψί, κόβουμε πολύ προσεχτικά τον πάτο από τις πιπεριές, τα κολοκύθια, τις πατάτες ή τις μελιτζάνες.
- Όταν στήνουμε τα ωμά λαχανικά για να δούμε πόσα θα «πάρει» το ταψί, υπολογίζουμε πάντα ένα δύο παραπάνω. Αυτό λέγεται το «μυστήριο του ταψιού».
- Τα γεμιστά θέλουν μπόλικο κρεμμύδι (για τη γλύκα), σκόρδο (για την καλοκαιρινή σπιρτάδα) και πάρα πολλά φρέσκα μυρωδικά (για το άρωμα της φρεσκάδας).
- 1 μικρό τριμμένο καρότο δίνει χρώμα και γλύκα.
- Η ντομάτα ζητά δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.
- Ακόμη κι αν δεν αγαπάτε την πιπεριά, βάλτε μια δυο στο ταψί για το άρωμα.
- Αν προσθέσετε κιμά, προτιμήστε ένα μίγμα από μοσχαρίσιο χοιρινό και ξεκινάτε το (καλό) σοτάρισμα με αυτόν, σε δυνατή φωτιά, πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ένα κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών θα τον κάνει νοστιμότερο.
- Μπορείτε να προσθέσετε ένα κυβάκι κασέρι ή γραβιέρα πριν κλείσει το καπάκι σε κάθε γεμιστό: όνειρο!
- Όλη η νοστιμιά κρίνεται στο ψήσιμο. Εδώ δεν πρέπει να φοβηθείτε να τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά, στους 200 βαθμούς, μέχρι τα καπάκια να γίνουν εντελώς μαύρα καμένα. Μόνον έτσι «μελώνει» το γεμιστό. Αν αντιπαθείτε το καμένο καπάκι σάς έχω νόστιμο κόλπο: Καλύπτετε την επιφάνεια με αμπελόφυλλα, που θα πετάξετε πριν το σερβίρισμα.
Extra tip: Μην τσιγκουνευτείτε το καλό ελαιόλαδο, που θα τα καραμελώσει στο ψήσιμο, και να θυμάστε πως τα νοστιμότερα γεμιστά είναι τα χθεσινά! Για να κερδίσετε τις εντυπώσεις, μαγειρέψτε τα από την προηγουμένη.
Πληροφορίες από Μαρία Κωνσταντοπούλου και cantina.protothema.gr