Μήπως έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; 5 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Load more
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 70 % του πληθυσμού παγκοσμίως φαίνεται να έχει γαστρεντερικές ενοχλήσεις έστω και σε μικρό βαθμό μετά την κατανάλωση γάλακτος. Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη;

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη

Σύμφωνα με τον Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγο  Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc,  δηυσανοχή στη λακτόζη έχει γενετικό υπόβαθρο και οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα είναι η Αφρική, η Ασία καθώς και η Μεσογειακή Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι έχει δυσανοχή στη λακτόζη ή πιστεύει ότι πάσχει από κάποια άλλη εντερική διαταραχή.

Η ένταση των συμπτωμάτων στο γαστρεντερικό σύστημα εξαρτάται από το βαθμό της έλλειψης του οργανισμού σε λακτάση, τό ένζυμο που μεταβολίζει τη λακτόζη (το σάκχαρο που περιέχεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Η ποσότητα λακτόζης που δεν μεταβολίζεται παραμένει στο έντερο και δεν απορροφάται, προκαλώντας δυσπεψία, πόνο, αέρια ή διάρροια Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από δυσανοχή στη λακτόζη μπορούν να πιούν ένα ποτήρι γάλα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

Τα συμπτώματα 

Τα πιο βασικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι:

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένες συνέπειες του συγκεκριμένου προβλήματος, εμφανίζονται σε συνδυασμό με τα παραπάνω έπειτα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Αυτό είναι  οι πονοκέφαλοι, η εξάντληση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, οι άφθες, οι δυσκολίες στην ούρηση και το έκζεμα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ιδιαίτερα συχνή και χωρίζεται σε δευτερογενή και σε πρωτοπαθή. Η δευτερογενής είναι πολύ πιο συχνή και εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή μετά τα 3 έτη ζωής, δηλαδή μετά τον απογαλακτισμό του παιδιού, οπότε η παρουσία του ενζύμου λακτάση σταδιακά σβήνει από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου.

Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη

Δοκιμάστε να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά) για 2 εβδομάδες. Εάν νιώσετε ανακουφισμένοι από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, επανεισάγετε σταδιακά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι ώστε να συμπεράνετε σε τι ποσότητες μπορεί να τα ανεχτεί καλά ο οργανισμός σας.

Εξάλλου η δυσανοχή στη λακτόζη μπορεί να διαπιστωθεί και από εξέταση αίματος ή από μέτρηση του υδρογόνου αναπνοής.

Σε κάθε περίπτωση, ο πειραματισμός αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα γαλακτοκομικών την οποία μπορεί να ανεχθεί ένα άτομο που πάσχει από δυσανοχή στη λακτόζη είναι απαραίτητος, καθώς η πλήρης αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν ενδείκνυται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

Συστάσεις για άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη

Αναφορικά με την κατανάλωση γιαουρτιού, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι βοηθούν στο μεταβολισμό της λακτόζης. Ωστόσο, το παγωμένο γιαούρτι φαίνεται να προκαλεί κάποιες γαστρεντερικές δυσλειτουργίες.

Πληροφορίες από iatronet.gr

Load more

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies & Προστασία Προσωπικών Δεδομένων