Πώς συνδυάζει μια μαμά οικογένεια και δουλειά; Τι γίνεται όταν χάνουμε την υπομονή μας και φωνάζουμε; Πώς μπαίνουν όρια στο παιδί χωρίς να πληγωθεί; Γιατί το νηπιάκι μας δεν ακούει κανέναν; Πώς θα είναι τα παιδιά μας χαρούμενα και ήρεμα; Τελικά υπάρχει «μαγική συνταγή» για να γίνεις καλός γονιός;
Ερωτήματα και ανησυχίες που απασχολούν σχεδόν όλους μας και χρειαζόμαστε έναν έμπειρο ειδικό να μας καθησυχάσει, να μας κατευθύνει και να μας συμβουλέψει μέχρι να νιώσουμε ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.
Το βιβλίο «Όσα οι γονείς ρωτούν» συγκεντρώνει αληθινές ερωτήσεις, από πραγματικούς γονείς που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι ένιωσαν έντονη ανασφάλεια και έκαναν αυτό που πρέπει: ζήτησαν τη συμβουλή ειδικού και του Mama365.gr.
Η συγγραφέας του βιβλίου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Ρομίνα Σαλούστρου, που απάντησε στις ερωτήσεις των αναγνωστών μας με βάση την πολυετή εμπειρία της και την αγάπη της για τα παιδιά, μας μιλά για το νέο της εγχείρημα.
Κα. Σαλούστρου, πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο και ποιος είναι ο στόχος του;
Το βιβλίο μας προέκυψε από τη μακρόχρονη επικοινωνία μας με τους γονείς μέσω της στήλης του mama365. Οι γονείς με πολύ ενδιαφέρον επικοινωνούν με την ομάδα μας και θέτουν υπέροχα ερωτήματα προς επεξεργασία και συζήτηση.
Βλέποντας και επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί κοινοί προβληματισμοί σε ότι αφορά τις σχέσεις, αλλά και πολλά θέματα οικογενειακής καθημερινότητας, σκεφτήκαμε ότι αυτό θα ήταν πολύτιμο υλικό για να το μοιραστούμε με τον κόσμο με έναν άλλον τρόπο.
Το βιβλίο αυτό λοιπόν συγκεντρώνει πολλά αληθινά ερωτήματα, για πληθώρα θεμάτων, που μας αφορούν.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως, καθώς προχωράμε, τα πολλά ερωτήματα που μας γεννιούνται είναι στόχος και όχι ένδειξη άγνοιας ή ανεπάρκειας. Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του βιβλίου. Να συμβάλει στο να καλοδεχθούμε τα ερωτήματα μας και να διατηρήσουμε ανοιχτή την επεξεργασία μας.
Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας καλός γονιός;
Ο καλός γονιός γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό
είναι να είναι ανοιχτός. Να μην κλειστεί στην εμπειρία του και στη βεβαιότητα
του. Να μπορεί διαρκώς να αφουγκράζεται το παιδί του, τις σχέσεις του, την
εποχή. Να δέχεται να αλλάζει αλλά ταυτόχρονα να μην είναι χύμα. Να είναι
δημιουργικά σταθερός αλλά όχι στάσιμος. Ο καλός γονιός είναι εκείνος που
ενδιαφέρεται να προχώρα τις σχέσεις του. Όχι να επιβάλλει, αλλά να
δημιουργεί τους όρους της καλής λειτουργίας.
Τελικά είναι εύκολο να μεγαλώνει κανείς παιδιά (ειδικά στην εποχή μας);
Το μεγάλωμα των παιδιών είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Πάντα ήταν. Για διαφορετικούς λόγους. Παλαιότερα οι γονείς πάλευαν για την επιβίωση. Τώρα, με πολλά περισσότερα εφόδια, παλεύουν για την ποιότητα της ζωής. Είναι τόσο σημαντικό να κρατάμε στο μυαλό μας ότι όσο ο γονιός μεγαλώνει το παιδί του, δημιουργεί το κλίμα μέσα στο οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται και ο ίδιος. Αυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά και σπουδαίο, καθώς ο γονιός ελευθερώνεται να πάρει ευθύνη και να ζήσει πολλά διαφορετικά πέρα από τα δικά του παιδικά βιώματα. Να αξιοποιήσει τα καλά της εμπειρίας του και να λειτουργήσει διορθωτικά για τα δύσκολα.
Θα μας πείτε λίγα λόγια για την παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει σε λίγες μέρες;
Η παρουσίαση του βιβλίου είναι μια υπέροχη αφορμή συνάντησης! Υπάρχουν τόσοι πολλοί γονείς με τους οποίους συνομιλούμε και θα έχουμε τη δυνατότητα κάποιους από αυτούς να τους δούμε από κοντά. Να δούμε πρόσωπα, να μοιραστούμε σκέψεις μα πάνω από όλα να τους ευχαριστήσουμε για όλη την επικοινωνία τόσων χρονών που μας προσέφερε το υλικό αυτού του βιβλίου.
Καλούμε με μεγάλη χαρά όσους επιθυμούν να είναι κοντά μας, να συνομιλήσουμε και να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε σκέψεις.
Στην παρουσίαση θα μιλήσουν μέλη της πολύτιμης ομάδας του mama365, και η αγαπητή μου συνάδελφος, Λένα Μαυρουκλή, κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, η οποία θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση. Περιμένουμε τον κόσμο με ανυπομονησία και χαρά!
* Η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ρομίνας Σαλούστρου «Όσα οι γονείς ρωτούν», θα γίνει στις 29 Απριλίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στο Public Συντάγματος.