Όταν σε μια σχέση απουσιάζει η συναισθηματική ασφάλεια, υπάρχει ένα γενικότερο αίσθημα αποσύνδεσης, αμυντικότητας και έντασης. Αισθάνεσαι δυσπιστία απέναντι στον σύντροφό σου και έχεις την τάση να κρύβεις τα αληθινά σου συναισθήματα και, κατά συνέπεια, τις ανάγκες και τα θέλω σου.
Η καλλιέργεια της συναισθηματικής ασφάλειας σε μια σχέση απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά τα οφέλη τόσο για εσάς όσο και για την ευημερία της σχέσης σας αξίζουν πραγματικά αυτή την την προσπάθεια.
Πώς θα το πετύχετε;
Δώστε χώρο ο ένας στον άλλον, όχι μόνο φυσικό, αλλά και συναισθηματικό! Eίναι σημαντικό να σέβεστε τα όρια και την ανάγκη του άλλου για ανεξαρτησία και αυτονομία. Όταν το κάνετε αυτό, δείχνετε στον άλλον ότι θέλετε πραγματικά το καλύτερο γι' αυτόν, ακόμη και αν αυτό δεν αφορά εσάς.
Να ακούτε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Όταν ο σύντροφός σας μιλάει, αποφύγετε να βλέπετε τηλεόραση, να ελέγχετε το τηλέφωνό σας ή να εργάζεστε στον υπολογιστή. Κοιτάχτε τον στα μάτια και ακούστε τον προσεκτικά. Μην κρίνετε και μην τον διακόπτετε όταν μιλάει. Αφήστε τον να ολοκληρώσει τις σκέψεις του... Είναι πολύ σημαντικό!
Δείξτε ενσυναίσθηση και συμπόνια. Η επίδειξη ενσυναίσθησης είναι ένας αδιαμφισβήτητος τρόπος για να αυξήσετε τη συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με: «Καταλαβαίνω ότι νιώθεις απογοητευμένος με αυτό που συνέβη σήμερα στη δουλειά. Λυπάμαι που έπρεπε να το περάσεις αυτό. Πες μου περισσότερα». Αυτό δείχνει ότι προσπαθείτε να καταλάβετε τον σύντροφό σας και νοιάζεστε για όσα περνάει. Ένα μεγάλο μέρος της συμπόνιας είναι να εμπιστεύεστε ότι αυτό που λέει ή κάνει δεν έχει ποτέ σκοπό να σας πληγώσει σκόπιμα, να σας βλάψει ή να σας εξαντλήσει- τις περισσότερες φορές, δεν είναι προσωπικό και δεν σας αφορά.
Μην γίνεστε επικριτικοί. Το γεγονός ότι διαφωνείτε με τον σύντροφό σας δεν σημαίνει ότι έχετε δίκιο ή ότι είναι κακός άνθρωπος. Επίσης, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τον κρίνετε ή να τον επικρίνετε για τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις ή τις απόψεις του. Αντίθετα, να είστε περίεργοι - να κάνετε ερωτήσεις για να καταλάβετε καλύτερα τον τρόπο σκέψης του.