Τραχανάς με φέτα και μπέικον
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb
Τι θα χρειαστούμε
- 1 νεροπότηρο τραχανά ξινό
- 150γραμμάρια φέτα
- 1½ λίτρο ζωμό από κοτόπουλο
- 3 φέτες μπέικον
- 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσει, προσθέτουμε τον τραχανά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μαζί με το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το ζωμό χλιαρό και αφήνουμε να πάρει σιγά σιγά βράση. Βράζουμε τον τραχανά καλά μέχρι να χυλώσει. Όσο βράζει, ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και το χυμό λεμονιού. Αμέσως μετά ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και διατηρούμε τη σούπα ζεστή.
- Σε ένα μπολ λιώνουμε τη φέτα με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ ψιλοκόβουμε το μπέικον σε κυβάκια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε τη σούπα μας, τη γαρνίρουμε βάζοντας στο κέντρο κάθε πιάτου από μία κουταλιά λιωμένη φέτα και πασπαλίζουμε γύρω γύρω με το ξεροψημένο μπέικον.
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Τραχανάς με λουκάνικο
Τι θα χρειαστούμε
- Τι χρειαζόμαστε
- 1 φλιτζάνι τραχανά σταρένιο (γλυκό ή ξινό, ανάλογα με τα γούστα μας)
- 6 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό κότας)
- 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 λουκάνικο χωριάτικο μεγάλο (ή 2 μικρά) κομμένο σε ροδέλες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ή ένα κουταλάκι του γλυκού ξερό)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε την πάπρικα, το θυμάρι και λίγο αλατοπίπερο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα λουκάνικα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν κι απ’ τις δύο μεριές.
- Αφαιρούμε τα λουκάνικα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα να «πάρει άρωμα» απ’ τα υλικά μας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό (ή τον ζωμό) και βράζουμε με ανοιχτό καπακι, ανακατεύοντας κάπου κάπου, ώσπου να γίνει ο τραχανάς μας (να χυλώσει).
- Βγάζουμε απ’ τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή και για συνοδεία λίγο προζευμένιο ψωμι και ένα ποτήρι κοκκινέλι.
Συνταγή Λίνα Σερέτη
Τραχανάς με κοτόπουλο
Τι θα χρειαστούμε
- 1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 2 φύλλα δάφνης
- 50 γραμμάρια λευκό κρασί
- 1 κύβο κότας
- 1 1/2 λίτρο νερό
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- 250 γραμμάρια τραχανά γλυκό
- Κρουτόν
Τι πρέπει να κάνουμε
- Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
- Κόβουμε τα μπούτια στη μέση χωρίζοντάς τα στην άρθρωση και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τα μπούτια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Μεταφέρουμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και τα φύλλα δάφνης.
- Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, το νερό, το ξύσμα και τον χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και το κοτόπουλο.
- Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 50-60 λεπτά.
- Αφαιρούμε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη για να μη χάσει την υγρασία του.
- Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα βάζουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά.
- Σερβίρουμε τον τραχανά με το κοτόπουλο, τη φέτα τριμμένη, το θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Συνταγή από Άκη Πετρετζίκη
Τραχανάς με απάκι, πιπεριές και γραβιέρα
Τι θα χρειαστούμε
- 200 γραμμάρια τραχανάς ξινός
- 600 ml ζωμός κοτόπουλου
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 100 γραμμάρια απάκι (καπνιστό χοιρινό φιλέτο) σε ψιλές φέτες
- 100 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
- 50 ml κρασί λευκό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Ζεσταίνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε ζεστό καθ’όλη την διάρκεια της εκτέλεσης της συνταγής.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το απάκι για 1-2 λεπτά, αφαιρούμε το απάκι και σοτάρουμε και τις πιπεριές για 2-3’,προσθέτουμε τον τραχανά και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθεί πλήρως.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας λίγο λίγο τον ζωμό κάθε φορά, προσέχοντας πάντα να υπάρχει βρασμός. Συνεχίζουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο τον ζωμό.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη γραβιέρα, και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε τον τραχανά ζεστό με το απάκι από πάνω και, αν το επιθυμούμε, τριμμένη γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνταγή από Κωνσταντίνο Κωβαίο
Τραχανάς με σπανάκι
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Τι θα χρειαστούμε
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 κουταλιές της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 80 γραμμάρια τραχανά ξινό
- 60 ml ελαιόλαδο
- 150 γραμμάρια χυμό ντομάτας
- 200 ml νερό
- γιαούρτι, για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Σε μια βαθιά πλασοτέ κατσαρόλα ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο για 3΄. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Τέλος προσθέτουμε τον τραχανά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αναλόγως τα υγρά που έχει βγάλει το σπανάκι προσθέτουμε το νερό. Μαγειρεύουμε για 10΄ ακόμη και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το φαγητό με γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνταγή από FUNKY COOK - FOOD BLOGGER