Στραπατσάδα με καλοκαιρινά λαχανικά
Τι χρειαζόμαστε
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 πιπεριά
- 4 ντομάτες ώριμες
- 6 αυγά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φέτα για το σερβίρισμα
Τι πρέπει να κάνουμε
- Πλένουμε την πιπεριά, βγάζουμε τα σπόρια και την ψιλοκόβουμε.
- Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Συνήθως βγάζω την φλούδα από τις ντομάτες όταν έχω χρόνο, αν όμως οι ντομάτες έχουν λεπτή φλούδα, την χρησιμοποιώ.
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες.
- Τις αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσει το τηγάνι. Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά, ανάλογα πόσο ζουμερές είναι οι ντομάτες.
- Όταν στεγνώσει τελείως η ντομάτα, τότε προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
- Βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε απαλά με ένα πηρούνι. Δεν τα χτυπάμε σαν ομελέτα.
- Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
- Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι σιγά σιγά να αρχίσουν να σταθεροποιούνται τα αυγά.
- Σερβίρουμε με τυρί φέτα.
Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Γαριδομακαρονάδα στο λεπτό
Τι χρειαζόμαστε
- 1 κιλό μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες (αφήνουμε τα κεφάλια και την ουρά)
- 3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
- 60 ml ούζο
- 500 γραμμάρια ντοματίνια, ψιλοκομμένα στον πολυκόφτη
- 0,25 γραμμάρια κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 400 γραμμάρια σπαγκέτι
- 3 κουταλίες της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Για την γαριδομακαρονάδα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία.
- Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σκόρδα και τις γαρίδες για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Πιέζουμε ελαφρά τα κεφάλια των γαρίδων, για να βγάλουν τα νόστιμα ζουμιά τους. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
- Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το ούζο, τα ντοματίνια, τον κρόκο Κοζάνης, την πάπρικα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 6-7 λεπτά.
- Με μια τσιμπίδα μεταφέρουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα, μαζί με το νερό που θα παρασύρουν.
- Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται από αυτό στο οποίο βράσαμε τα μακαρόνια, για να έχουμε μια ζουμερή μακαρονάδα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε στα μακαρόνια τις γαρίδες με τα σκόρδα, τα ζουμάκια που θα έχουν βγάλει και το ξύσμα λεμονιού.
- Σκορπίζουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.
Συνταγή και φωτογραφία από Νένα Ισμυρνόγλου
Τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος
Τι χρειαζόμαστε
- 300 γραμμάρια πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
- 200 γραμμάρια φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 200 γραμμάρια μπάμιες, καθαρισμένες και ολόκληρες
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε μέτριους κύβους
- 5 πιπεριές, κομμένες σε μέτρια καρέ
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
- 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, μαυροπίπερο
Τι πρέπει να κάνουμε
- Για να φτιάξουμε τουρλού στον ταβά από το Άγιο Όρος πρώτα ρίχνουμε στον ταβά ή σε φαρδιά κατσαρόλα το λάδι και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας, εκτός από τις μπάμιες, τις ντομάτες και τον μαϊντανό. Οι μπάμιες, εάν μπουν από την αρχή, θα λιώσουν.
- Pίχνουμε νερό ίσα ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά μας και αλατίζουμε.
- Σκεπάζουμε με καπάκι, δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, καθώς και το μαυροπίπερο.
- Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Συνταγή και φωτογραφία από Μοναχό Επιφάνιο