Τι θα χρειαστούμε
Για τη ζύμη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 70 ml νερό χλιαρό
- 260 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 50 ml ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα τομάτας
- 4-8 φέτες τυρί του τοστ (κατά προτίμηση gouda)
- 500 γραμμάρια τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση γραβιέρα)
- 4-8 φέτες μπέικον
- 1 πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
- 100 γραμμάρια καλαμπόκι
- 100 γραμμάρια μανιτάρια
- 1 τομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
- Αλάτι και πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1ο
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος).
Βήμα 2ο
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Βήμα 3ο
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.
Βήμα 4ο
Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκατοστά ή, αν προτιμάμε πιο λεπτή ζύμη, ανοίγουμε σε δύο πίτσες με διάμετρο 38 εκατοστά και πιο λεπτές σε πάχος. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.
Βήμα 5ο
Απλώνουμε τη σάλτσα τομάτας, τις φέτες τυρί, προαιρετικά τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τις τομάτες και το καλαμπόκι και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε την πίτσα στην πιο χαμηλή σχάρα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά,.
Extra tip: Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά, όπως κομμένο κρεμμύδι σε ροδέλες, τριμμένη φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο για πιο... ελληνική γεύση, ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει!
Συνταγή ζύμης από τον Χριστόφορο Πέσκια