Τα είδη της μελιτζάνας
Σύμφωνα με τον Γαστρονόμο, στην Ελλάδα έχουμε χαρακτηριστικές ντόπιες ποικιλίες:
- Την ΠΟΠ τσακώνικη (Λεωνιδίου) – μακρόστενη, με ανοιχτόχρωμες μοβ ραβδώσεις και γλυκιά γεύση, που στην Πελοπόννησο φτιάχνουν γεμιστή ή στην κατσαρόλα.
- Τη Σαντορίνης – μικρή, άσπρη, στρουμπουλή και με ιδιαίτερα πικάντικη γεύση, αφού είναι άνυδρη.
- Την Τήνου – στρουμπουλή σαν φλάσκα, αλλά με πρασινωπό χρώμα.
- Τη Λαγκαδά – με το ίδιο βαθύ μοβ χρώμα της φλάσκας, μόνο που είναι μακρόστενη, όπως η τσακώνικη.
Όποιο είδος κι αν αγοράσουμε, επιλέγουμε μελιτζάνες με σφικτή σάρκα, λεία και εντελώς τεντωμένη φλούδα, χωρίς μαλακά σημεία και χτυπήματα.
Ποιες μελιτζάνες είναι πικρές, πότε και γιατί
Θα έχετε παρατηρήσει πως κάποιες φορές οι μελιτζάνες έχουν μια πικρή γεύση, η οποία συχνά είναι ενοχλητική. Αυτό συμβαίνει συμβαίνει κυρίως με τις φλάσκες, στις οποίες οι πικρίζουσες ουσίες βρίσκονται στη σάρκα, στη φλούδα και στα σπόρια.
Πώς ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες
Οι φλάσκες, λοιπόν, καλό είναι να... περνούν από ειδική επεξεργασία πριν μαγειρευτούν για πιο γλυκεία και ήπια γεύση. Σύμφωνα με τον έμπειρο σεφ Άκη Πετρετζίκη, αυτός είναι ο τρόπος για να ξεπικρίσουμε τις μελιτζάνες:
- Κόβουμε τις φλάσκες μελιτζάνες σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής μας.
- Χαράσσουμε ελαφρά τη σάρκα και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
- Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι πάνω από μπολ για 30-60 λεπτά στο ψυγείο για να βγάλουν την υγρασία τους.
- Θα χρειαστούμε περίπου 1 κ.σ. αλάτι για 3 μελιτζάνες.
- Ξεπλένουμε με άφθονο νερό και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Γιατί πρέπει να τρώμε μελιτζάνες
Το σκουρόχρωμο αυτό λαχανικό είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, ενώ είναι και πλούσιο σε νάτριο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή.
Βοηθάει στην αρθρίτιδα και την απώλεια βάρους, βοηθά στην πρόληψη καρδιοπάθειας και καρκίνου, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά και συμβάλει στην καλή λειτουργεία του εγκεφάλου.
8 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τη μελιτζάνα
- Οι μελιτζάνες αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών ουσιών.
- Το φυτό ονομάστηκε “eggplant” (φυτό που παράγει αυγά), εξαιτίας των λευκών καρπών ωοειδούς σχήματος που παράγουν ορισμένες ποικιλίες και μοιάζουν εξαιρετικά με αυγά κότας.
- Η μελιτζάνα είναι πολυετές φυτό, ωστόσο οι περισσότεροι παραγωγοί το καλλιεργούν ως ετήσιο (οργώνουν και καταστρέφουν τα φυτά αμέσως μετά τη συγκομιδή).
- Οι μελιτζάνες είναι βοτανικά στενά συνδεδεμένες με τις ντομάτες και τις πιπεριές.
- Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν τις μελιτζάνες συστηματικά κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.
- Η κατανάλωση λουλουδιών ή φύλλων μελιτζάνας μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.
- Η μελιτζάνα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα 10 κορυφαία φυτά, όσον αφορά την Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου. Πιο απλά, είναι μια κλίμακα που καταδεικνύει την αντιοξειδωτική ικανότητα ενός τροφίμου
- H μελιτζάνα ονομάζεται Aubergine στο Ηνωμένο Βασίλειο και Brinjal σε ορισμένες περιοχές της Ασίας.
2 καλοκαιρινές συνταγές με μελιτζάνες
Παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ
Τι θα χρειαστούμε
- 2 μελιτζάνες, μέτριες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, μαγειρεμένο, που έχει περισσέψει
- 100 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
Τι πρέπει να κάνουμε:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Απλώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε το κοτσάνι, και τις χαράζουμε σε αρκετά σημεία σταυρωτά με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα.
- Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες.
- Τις τοποθετούμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο.
- Αναποδογυρίζουμε τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι και πατάμε ελαφρά τη σάρκα τους με το κουτάλι ώστε να δημιουργήσουμε μια εσοχή για να μπει ο κιμάς.
- Μοιράζουμε τον μαγειρεμένο κιμά στις μελιτζάνες.
- Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει και να χρυσαφίσει το τυρί.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνταγή από Άκη Πετρετζίκη
Μελιτζάνες με φέτα στην κατσαρόλα
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό μελιτζάνες, σε χοντρές ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 250γραμμάρια φέτα, σε κομματάκια
- 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Τι πρέπει να κάνουμε:
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε από τις δύο πλευρές τις μελιτζάνες.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, τη ζάχαρη και το σκόρδο.
- Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις μελιτζάνες να μαλακώσουν.
- Στο τέλος ρίχνουμε τη φέτα και το βασιλικό, κουνάμε να πάνε παντού, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για άλλα 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα.
Συνταγή από Olivemagazine