Δροσερό γιαουρτογλυκό με βερίκοκα
Τι θα χρειαστούμε
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 100 γραμμάρια μέλι
- 5 φύλλα ζελατίνης των 2,5 γραμμαρίων (σύνολο 12,5 γραμμάρια ζελατίνης)
- 50 ml νερό
Υπόλοιπα υλικά
- 300 γραμμάρια δημητριακά με βρώμη
- 12 βερίκοκα
- 30 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
- 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- 30 ml νερό
Τι πρέπει να κάνουμε
- Ξεκινάμε με τα βερίκοκα. Τα πλένουμε καλά, βγάζουμε το κουκούτσι και κόβουμε το καθένα σε 4 φέτες.
- Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το νερό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC και αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε τα βερίκοκα.
- Αφήνουμε να καραμελώσουν για 15 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
- Βάζουμε σε μία φόρμα το 1/3 των δημητριακών. Απλώνουμε από πάνω τα βερίκοκα και αφήνουμε στην άκρη.
- Συνεχίζουμε με την κρέμα γιαουρτιού. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε παγωμένο νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
- Βράζουμε τα 50 ml νερό. Στραγγίζουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης με τα χέρια και τα ρίχνουμε μέσα στο καυτό νερό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως η ζελατίνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και ρίχνουμε την λιωμένη ζελατίνα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και μεταφέρουμε την κρέμα γιαουρτιού στην φόρμα του κέικ.
- Ρίχνουμε πάνω από την κρέμα γιαουρτιού τα υπόλοιπα δημητριακά και τα πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι.
- Βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό και αφήνουμε για 5 με 6 ώρες να παγώσει καλά.
- Για να το ξεφορμάρουμε, ξεκολλάμε από τα τοιχώματα το γλυκό με ένα μαχαίρι και βουτάμε την φόρμα για 10 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό προσέχοντας μην μπει νερό μέσα στο γλυκό μας.
Συνταγή από Madame Ginger
Παγωτό βερίκοκο χωρίς παγωτομηχανή
Τι θα χρειαστούμε
- 8 μέτρια βερίκοκα + 2 επιπλέον, κομμένα σε φέτες για γαρνιτούρα
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για τα βερίκοκα +
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη για το παγωτό
- 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 4 κρόκους αβγών + 1 ολόκληρο αβγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- φύλλα δυόσμου, για γαρνιτούρα
Τι πρέπει να κάνουμε
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε τα βερίκοκα με το εσωτερικό τους προς τα κάτω.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Τοποθετούμε λίγα-λίγα τα βερίκοκα σε ένα μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να κάψει, όχι να βράσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών, το αβγό και τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το μίγμα με την καυτή κρέμα γάλακτος στο μπολ με τα αβγά και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Επιστρέφουμε το μίγμα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει, αλλά προσοχή να μη βράσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη να κρυώσει καλά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό από τα βερίκοκα και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα δοχείο με καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες και κάθε 1 ώρα το βγάζουμε και το χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή πολύ δυνατά με τον αβγοδάρτη.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τουλάχιστον 3-4 φορές. Έτσι το παγωτό μας θα γίνει πιο μαλακό και θα σερβίρεται ευκολότερα, χωρίς να υπάρχει πάγος στο εσωτερικό του.
Συνταγή από Δημήτρη Σκαρμούτσου
Κομπόστα βερίκοκο
Τι θα χρειαστούμε
- 3 κιλά βερίκοκα πλυμένα και χωρίς κουκούτσι
- 1300 γραμμάρια ζάχαρη
- 1600 ml νερό
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 2 βανίλιες
Τι πρέπει να κάνουμε
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βερίκοκα από τα κουκούτσια και τα κόβουμε στη μέση.
- Βράζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα βερίκοκα για 15 λεπτά.
- Αφού βράσει το σιρόπι 15 λεπτά προσθέτουμε τα βερίκοκα και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά μόνο.
- Τα τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και περιχύνουμε με το σιρόπι τους να σκεπαστούν καλά. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Συνταγή από Cook Bake
Σπιτική γρανίτα βερίκοκο
Τι θα χρειαστούμε
- 400 γραμμαρια ώριμα βερίκοκα
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- Χυμό απο 1 λεμόνι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και στη συνέχεια το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε τα βερίκοκα: Τα πλένουμε καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα χτυπάμε καλά στο μίξερ μέχρι να γίνουν πολτός.
- Ρίχνουμε τον πολτό στο κρύο σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού. Σουρώνουμε με σίτα το μίγμα μας και το τοποθετούμε σε μπολ παγωτού.
- Τοποθετούμε τη γρανίτα στην κατάψυξη. Όταν αρχίζει να πήζει τη βγάζουμε από την κατάψυξη και την χτυπάμε στο μίξερ.
- Την ξαναβάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να την καταναλώσουμε.
- Για να σερβίρουμε βγάζουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε από την κατάψυξη τη χτυπάμε στο μίξερ και την τοποθετούμε σε ψηλό ποτήρι. Πίνεται με καλαμάκι.
Συνταγή από Super Syntages