Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 3.5 χρονών, το οποίο δεν έχει κάποιο θέμα ή κάποια χρόνια ασθένεια. Ξεκίνησε φέτος παιδικό σταθμό, αλλά δεν πήγε πολλές φορές γιατί αρρώσταινε συνέχεια. Θα έπρεπε να μιλάει καλύτερα για την ηλικία του. Σίγουρα θα κάνει προτάσεις, θα πει και ακαταλαβίστικα βέβαια. Αλλά και αγγλικά (που τα ακούει από το κινητό). Τον έχει δει λογοθεραπεύτρια και μου είπε ότι δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, απλά θα πρέπει να ξεδιαλύνει τον λόγο του. Για παράδειγμα, λέει «τσάι» αλλά θα πει «νταντά» αντί για «τσάντα». Να τον ξεκινήσω λογοθεραπεία; Κάνει από μόνος του πρόοδο στις προτάσεις. Δεν βάζει ρήμα στην πρόταση, αλλά κάνει προτάσεις.Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Να χαίρεστε τον γιο σας! Όπως πολύ σωστά παρατηρείτε, η ανάπτυξη προχωρά και οι δεξιότητες των παιδιών ολοένα και εμπλουτίζονται! Έχουμε συζητήσει με πολλές αφορμές στο παρελθόν ότι η ανάπτυξη έχει προσωπικό ρυθμό για κάθε παιδί και δε βοηθούν οι συγκρίσεις.
Είναι χρήσιμο που έχετε πάρει γνώμη λογοθεραπευτή. Δε χρειάζεται να πληροί τα κριτήρια κάποιας διάγνωσης ένα παιδί για να βοηθηθεί. Εάν θέλετε να ενισχύσετε την προσπάθεια του, βεβαίως και θα βοηθούσε η λογοθεραπεία. Εάν δε σας ταιριάζει για διάφορους λόγους, δεν κρίνεται απαραίτητη.
Χρήσιμη λοιπόν αλλά όχι υποχρεωτική. Η απόφαση είναι δική σας και θα την πάρετε προς όφελος του γιου σας. Να τον φροντίσετε πολύ όμορφα, χωρίς πίεση, αλλά με ελευθερία!
Σας ευχαριστώ.
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.
Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr