Τι είναι το πρωτόγαλα;
Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγει το σώμα μια γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σχηματίζεται στους μαστικούς αδένες και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας.
Εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, είναι το πρώτο γάλα που θα πάρει το μωρό σας από το στήθος σας. Εάν δεν θέλετε να θηλάσετε ή εάν το μωρό σας δυσκολεύεται να θηλάσει, μπορείτε να συγκεντρώσετε το πρωτόγαλα σε μπιμπερό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα) που βοηθούν στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας. Συχνά αποκαλείται «υγρός χρυσός» λόγω του πλούσιου, χρυσαφί χρώματος και των πολύτιμων πλεονεκτημάτων του.
Από τι είναι φτιαγμένο το πρωτόγαλα;
Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και «φωτοχό» σε λιπαρά και ζάχαρη. Επιπλέον, είναι γεμάτο με λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα. Επίσης, είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ακόμη και σε μικροσκοπικές δόσεις, επομένως το μωρό σας δεν χρειάζεται να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα για να αποκομίσει τα οφέλη της.
Τι είδους θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο πρωτόγαλα;
Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν και θρέφουν το μωρό σας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Αποτελείται από:
- Ανοσοσφαιρίνη Α (ένα αντίσωμα).
- Λακτοφερίνη (μια πρωτεΐνη που βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης).
- Λευκοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια).
- Επιδερμικό αυξητικό παράγοντα (μια πρωτεΐνη που διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων).
- Καροτενοειδή (ένα αντιοξειδωτικό).
- Βιταμίνη Α (η βιταμίνη Α παίζει ζωτικό ρόλο στην όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας).
- Μαγνήσιο (υποστηρίζει την καρδιά και τα οστά του μωρού σας).
- Χαλκό και ψευδάργυρο (υποστηρίζουν επίσης το ανοσοποιητικό).
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του πρωτογάλακτος και του μητρικού γάλακτος;
Το πρωτόγαλα είναι το γάλα που παράγεται από το στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλάζει σταδιακά σε μητρικό γάλα λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού σας. Ωστόσο, μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος παραμένουν στο μητρικό γάλα για αρκετές εβδομάδες.
Οι βασικές διαφορές του με το μητρικό γάλα είναι οι εξής:
- Το πρωτόγαλα είναι γεμάτο με ανοσοσφαιρίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας και την προστασία του από ασθένειες.
- Το πρωτόγαλα έχει δύο φορές περισσότερη πρωτεΐνη.
- Το πρωτόγαλα έχει τέσσερις φορές περισσότερο ψευδάργυρο.
- Το πρωτόγαλα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη, επομένως είναι πιο εύκολο να αφομοιωθεί.
- Το πρωτόγαλα είναι πιο παχύ και πιο κίτρινο.
Ποιος είναι ο σκοπός του πρωτογάλακτος;
Η λειτουργία των μαστών σας, ή των μαστικών αδένων, είναι να παράγουν γάλα για να ταΐσετε το μωρό σας. Το πρωτόγαλα είναι κάτι περισσότερο από το πρώτο γάλα που καταναλώνει το μωρό σας μετά τη γέννηση. Είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο με θρεπτικά συστατικά και αντισώματα για την καταπολέμηση των μολύνσεων και την προστασία του μωρού σας. Παρέχει μια ισχυρή, μοναδική ανοσία που μόνο το πρωτόγαλα μπορεί να προσφέρει. Επειδή το μωρό σας δεν χρειάζεται πολύ πρωτόγαλα, το βοηθά να μάθει να πιπιλάει, να καταπίνει και να αναπνέει κατά τη διάρκεια της σίτισης.
Μερικά από τα οφέλη του πρωτογάλακτος είναι:
- Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας.
- Βοηθά στη δημιουργία ενός υγιούς εντέρου και κατ’ επέκταση στην απορρόφηση των επιβλαβών βακτηρίων.
- Προσφέρει ιδανική διατροφή για ένα νεογέννητο.
- Βοηθά καθοριστικά το μωρό σας να καθαρίσει το μηκώνιο (τα πρώτα κόπρανα του νεογνού) και μειώνει την πιθανότητα ίκτερου.
- Είναι εύκολο στην πέψη.
- Βοηθά στην πρόληψη του χαμηλού σακχάρου στο αίμα σε τελειόμηνα μωρά.
Όταν εμφανίζεται πρωτόγαλα σημαίνει ότι ο τοκετός είναι κοντά;
Αν έχετε πρωτόγαλα, δεν σημαίνει ότι πλησιάζει ο τοκετός. Σε μερικές γυναίκες ξεκινά να εμφανίζεται πρωτόγαλα από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα επιθέματα στήθους θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση!
Μπορώ να αντλήσω πρωτόγαλα με θήλαστρο;
Είναι δύσκολο να αντλήσετε το πρωτόγαλα με θήλαστρο λόγω της πυκνής του σύστασης. Αν δεν καταφέρετε να θηλάσετε αμέσως μετά τον τοκετό, μπορείτε να χρησιμοποιούν τα χέρια σας για να συγκεντρώσετε το πρωτόγαλα σε ένα μπιμπερό και, αφού συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας, να το δώσετε στο νεογέννητο.
Πληροφορίες από my.clevelandclinic.org