«Ποιο γάλα θα αντικαταστήσει το μητρικό;»
Ήμουν από τις τυχερές μαμάδες που ο θηλασμός κύλησε ομαλά από την αρχή. Τον πρώτο καιρό, λοιπόν, τα προβλήματα που με απασχολούσαν δεν είχαν να κάνουν με τη διατροφή του νεογέννητού μου. Μετά τον 6ο μήνα, όμως, αναγκάστηκα να σταματήσω τον θηλασμό επειδή έπρεπε να επιστρέψω στη δουλειά και τότε ήρθα αντιμέτωπη με το πρώτο μεγάλο δίλημμα: ποιο γάλα είναι το καταλληλότερο να αντικαταστήσει το μητρικό;
Κλήθηκα να επιλέξω ανάμεσα στα συμβατικά και τα βιολογικά βρεφικά γάλατα, κι αφού διάβασα αρκετά άρθρα στο διαδίκτυο, κατέληξα στο ότι η διατροφική τους σύνθεση διαφέρει ελάχιστα. Ωστόσο, τα βιολογικά υπερτερούν σε καλά λιπαρά οξέα, περιέχουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου, μειώνουν την εμφάνιση παχυσαρκίας και παράγονται από πρώτες ύλες που λαμβάνονται χωρίς τη χρήση τεχνιτών λιπασμάτων και εντομοκτόνων.
Το Almiron BIO 2, κατάλληλο για μωράκια από 6 έως 12 μηνών, δημιουργήθηκε έπειτα από 50 χρόνια έρευνας στο μητρικό γάλα οπότε για μένα ήταν σχεδόν μονόδρομος. Ο γιος μου το δέχτηκε με μεγάλη ευκολία, χωρίς να αντιμετωπίσω προβλήματα στον απογαλακτισμό, και από τότε έγινε το γάλα του! Σύντομα μάλιστα, όταν ο γιος μου θα σβήσει το πρώτο του κεράκι, θα το αντικαταστήσω με το Almiron BIO 3 που είναι κατάλληλο για νήπια από 12 μηνών και πάνω.
«Ποιες στερεές τροφές να επιλέξω;»
Παράλληλα με την αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος, έπρεπε να προσθέσω στη διατροφή του και τις στερεές τροφές. Στην αρχή ήταν δύσκολο καθώς ο γιος μου δυσκολεύτηκε να δεχτεί όχι μόνο το κουτάλι αλλά και όλες τις νέες γεύσεις που ήρθε η ώρα να δοκιμάσει. Με υπομονή και επιμονή, όμως, τα καταφέραμε.
Ξεκινήσαμε δειλά δειλά την κρέμα βανίλια, τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά τις σπιτικές βρεφικές τροφές. Αυτό που πρόσεξα πολύ ήταν να επιλέγω πάντα φρέσκες και υγιεινές πρώτες ύλες, να αγοράζω μόνο εποχιακά (και όσο μπορούσα βιολογικά) φρούτα και λαχανικά, να ακολουθώ κατά γράμμα τις οδηγίες του παιδίατρου και, τον πρώτο καιρό, να αλέθω καλά όλες τις τροφές.
«Πότε και πώς να σταματήσω τις αλεσμένες τροφές;»
Σύμφωνα με συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, όμως, τα παιδιά πρέπει να έχουν σταματήσει να τρώνε πολτοποιημένες τροφές μέχρι τον 10ο μήνα. Στην δική μας περίπτωση αυτό έμοιαζε ακατόρθωτο! Ο γιος μου έτρωγε πια με ευχαρίστηση τα αλεσμένα γεύματα που του ετοίμαζα, αλλά αρνιόταν πεισματικά να μασήσει μη αλεσμένη τροφή. Παρόλα αυτά, δεν παραιτήθηκα εύκολα.
Από τον 8ο περίπου μήνα, άρχισα να αντικαθιστώ ορισμένες αλεσμένες τροφές που αγαπούσε με ψιλοκομμένες. Ήξερα, για παράδειγμα, ότι τρελαίνεται για βραστές πατάτες και μπανάνες, οπότε τον κάθιζα στο ειδικό καρεκλάκι φαγητού, έβαζα μπροστά του ένα πιάτο με ψιλοκομμένες πατάτες (ή μπανάνες) και, χωρίς να τον πιέζω να τις φάει, ξεκινούσα τα παραμύθια! Σύντομα, τον είδα να πιάνει με τα χεράκια του τις... ψιλοκομμένες λιχουδιές και να τις τρώει - κι αυτή ήταν μόνο η αρχή! Μέχρι τον 10ο μήνα έτρωγε σχεδόν τα πάντα κομμένα σε μικρά κομματάκια.
Σε λίγες μέρες ο γιος μου θα γίνει ενός και πλέον τρώει με ευκολία ό,τι καινούριο του δίνω να δοκιμάσει! Νιώθω πως κάναμε πολύ καλή αρχή όσον αφορά τις διατροφικές του συνήθειες και, όσο μεγαλώνει, γίνεται ένα υγιέστατο, ζωηρό και χαρούμενο αγοράκι που το καμαρώνω πολύ.
* Το μητρικό γάλα προτείνεται ως η ιδανική τροφή για το βρέφος και συνιστάται η λήψη του για τη μέγιστη χρονική περίοδο. Τα προϊόντα Almiron Bio 2 και 3 είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.