Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι
- 1 ½ κούπα (345 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά
- 250 γραμμάρια ταχίνι με πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 1 κούπα (250 ml) χυμό από πορτοκάλι
- 1 ½ κούπα (300 γραμμάρια) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ταχίνι με πορτοκάλι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, καθώς και τις βανιλίνες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τέλος, κι ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία, προσθέτουμε τη φαρίνα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δημιουργήσει έναν παχύρευστο χυλό.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη ζύμη να βγαίνει καθαρό.
- Όταν το κέικ έχει ψηθεί, το αφαιρούμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα σε μια σχάρα για μερικά λεπτά να κρυώσει.
- Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα στο πιάτο που θα σερβίρουμε και πασπαλίζουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Τοστάκι με ταχίνι και μέλι
Τι θα χρειαστούμε
- 2 φέτες ψωμί του τοστ
- Μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
- Ταχίνι
Τι πρέπει να κάνουμε
Αλείφουμε τη μία φέτα ψωμιού με λίγο μέλι, την άλλη με ταχίνι και το τοστάκι μας είναι πανέτοιμο!
Σημείωση: μπορείτε να προσθέσετε και μπανάνα κομμένη σε ροδέλες.
Μάφινς με φυστικοβούτυρο
Τι θα χρειαστούμε
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
- ¾ του φλιτζανιού φρέσκο γάλα
- 120 γραμμάρια φυστικοβούτυρο (απαλό κατά προτίμηση)
Τι πρέπει να κάνουμε
- Βάζουμε σ’ ένα ταψί 12 θήκες για muffins (είτε χάρτινες, είτε από σιλικόνη).
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπωλ του μίξερ κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
- Γεμίζουμε τις θήκες για muffins και ψήνουμε για 20’-22’ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο στη μεσαία σχάρα.
Μπάρες σοκολάτας με ταχίνι
Τι θα χρειαστούμε
- 450 γραμμάρια ταχίνι
- 200 γραμμάρια μέλι
- 200 γραμμάρια κουβερτούρα, σε κομμάτια
- 150 γραμμάρια ξηρούς καρπούς της επιλογής σας
- 150 γραμμάρια δημητριακά ολικής
- 200 γραμμάρια βρόμη
- 80 γραμμάρια cranberries
Τι πρέπει να κάνουμε
- Ζεσταίνουμε το μέλι σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 watt.
- Ανακατεύουμε το ταχίνι με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μη σφίξει πολύ το μείγμα.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ καλυμμένο με διαφανή μεμβράνη στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 watt για 2 λεπτά ή σε μπεν μαρί.
- Ανακατεύουμε τη σοκολάτα στο μείγμα ταχινιού-μελιού.
- Προσθέτουμε τη βρόμη, τους ξηρούς καρπούς, τα cranberries, και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
- Ρίχνουμε τα δημητριακά και ανακατεύουμε με το χέρι.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι διαφανής μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20x30 εκ.
- Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε με λίγα ακόμα δημητριακά και καλύπτουμε με τη μεμβράνη που προεξέχει.
- Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο να σφίξει για περίπου 3-4 ώρες.
- Αφαιρούμε το ταψί από το ψυγείο και κόβουμε σε περίπου 20 ισομερείς μπάρες.
Τραγανά μπισκότα με ταχίνι
Τι θα χρειαστούμε
- 1 κούπα και 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουταλάκια του γλυκού σόδα φαγητού
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 βανιλίνη
- 1/3 της κούπας μέλι
- 1/3 της κούπας ταχίνι
- 1/3 της κούπας σουσάμι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και σε μια κούπα το ταχίνι με το μέλι.
- Ενώνουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη και να μην κολλάει. Αν είναι ακόμα υγρή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
- Βάζουμε το σουσάμι σε ένα ρηχό πιάτο.
- Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης σε μέγεθος μικρού καρυδιού και σχηματίζουμε μια μπαλίτσα στα χέρια μας. Έπειτα, τη ρίχνουμε στο σουσάμι και τη γυρίζουμε μέχρι να καλυφθεί τελείως.
- Πιέζουμε την μπαλίτσα ανάμεσα στις παλάμες μας μέχρι να έχει πάχος μισού εκατοστού περίπου και την τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη - βγαίνουν περίπου 25 μπισκότα και χωράνε όλα στο ίδιο ταψί.
- Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 8-10 λεπτά μέχρι, να ψηθούν και από την κάτω πλευρά.