Η κοινωνία όπου ζουν και μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά είναι πολύ απαιτητική, ανταγωνιστική και καθόλου ξέγνοιαστη. Δεν είναι, λοιπόν, παράλογο που τα περισσότερα εμφανίζoυν σχολικό άγχος - άλλωστε, τους ασκείται τρομερή πίεση ως προς τις σχολικές τους επιδόσεις. Αυτό όμως που έχει πραγματική σημασία είναι η ψυχική ηρεμία των παιδιών μας και όχι οι βαθμοί.
Το σχολικό άγχος εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Στην νηπιακή ηλικία, για παράδειγμα, καθώς το σχολείο είναι μια αφηρημένη έννοια για ένα παιδί που δεν έχει ξαναπάει, βιώνουν το άγχος του αποχωρισμού.
Στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, τα πράγματα αλλάζουν και τα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν από στομαχόπονους και πονοκεφάλους μέχρι και διαταραχές στον ύπνο! Το άγχος τους, ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και μέσα από την νευρικότητα, την έλλειψη συγκέντρωσης ή τις μεταπτώσεις στην συμπεριφορά τους.
Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;
Αποφεύγουμε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά
Ήρθε η στιγμή να τηρήσουμε αυτό που μας έλεγαν κάποτε οι μανάδες μας (χωρίς να το εννοούν!): «δεν με νοιάζει τι κάνουν τα άλλα παιδιά, μόνο εσύ με νοιάζεις». Η σύγκριση δεν παραδειγματίζει ούτε κινητοποιεί έναν μαθητή. Αντίθετα, τον πληγώνει και του αυξάνει το άγχος με αποτέλεσμα να μην βελτιώνεται. Και αυτό γιατί έχει το βλέμμα του στραμμένο στους άλλους και όχι στον εαυτό του!
Βρίσκουμε την πηγή του «κακού»
Μόλις εντοπίσουμε τι προκαλεί τόσο άγχος στο παιδί μας και τι το πυροδοτεί, φτιάχνουμε μια νοητή ζώνη ασφαλείας. Του δίνουμε τη δυνατότητα να εκφράσει τους φόβους του ανοιχτά και κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτούς! Είμαστε δίπλα του έμπρακτα για να βρούμε μαζί λύσεις.
Χαλαρώνουμε -μικροί και μεγάλοι!
Καμιά φορά, ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι... παιδιά. Έχουν ανάγκη από διασκέδαση, χαλάρωση και προσωπικό χρόνο! Όταν τα φορτώνουμε με πολλές δραστηριότητες τούς στερούμε την σωματική και ψυχολογική τους ξεκούραση, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για τις επιδόσεις τους όσο και για την ψυχική τους ηρεμία.
Η ευτυχία τους είναι το άλφα και το ωμέγα
Η ευτυχισμένη ζωή δεν έχει να κάνει καθόλου με το πόσα πτυχία έχεις, αλλά με το να αγαπάς αυτό που κάνεις. Ας δείξουμε στα παιδιά μας πώς να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή το θέλουν!