Shakshuka: Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα
Τι θα χρειαστούμε
- 6 αυγά
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 800 γραμμάρια τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες
- 100 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
- ½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Υλικά για το σερβίρισμα
- 100 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
- ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 200 γραμμάρια γιαούρτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο
Τι πρέπει να κάνουμε
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και το πιπέρι καγιέν και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας και τον μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά.
- Με κουτάλι, σχηματίζουμε 6 λακκούβες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος.
- Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 8-10 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε με την υπόλοιπη φέτα, λίγο ακόμα μαϊντανό ψιλοκομμένο, μια μεγάλη κουταλιά γιαούρτι κλασικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
Συνταγή από madameginger.com
Ρολά ομελέτας με κιμά και μανιτάρια
Φωτογραφία: auga.gr
Τι θα χρειαστούμε
- 6 αυγά
- 500 γραμμάρια κιμά, μοσχαρίσιο
- 2 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 50 γραμμάρια μανιτάρια, σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας καυτερή σάλτσα, απαλή
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί, ξηρό
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 2-3 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Πρώτα σοτάρουμε τον κιμά σε μεγάλο λαδωμένο σκεύος, ώσπου να ροδίσει καλά.
- Ανακατεύουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, το καλαμπόκι, τα μανιτάρια και τις σάλτσες μαζί με το κρασί και ζεσταίνουμε καλά ανακατεύοντας.
- Στη συνέχεια, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και κρατάμε το μείγμα ζεστό.
- Χτυπάμε τα αυγά με το νερό σε μεσαίο μπολ και ρίχνουμε 1/4 από το μείγμα σε ζεσταμένο και λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι.
- Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά γέρνοντας το τηγάνι γύρω γύρω, ώσπου να ροδίσει ελαφρά η ομελέτα από κάτω και να έχει σχεδόν πήξει. Γυρίζουμε την ομελέτα και τηγανίζουμε την άλλη πλευρά.
- Τη βάζουμε σε πιάτο και κατόπιν σκεπάζουμε με άλλο πιάτο για να διατηρηθεί ζεστή.
- Φτιάχνουμε άλλες τρεις ομελέτες με το υπόλοιπο μείγμα.
- Τέλος, βάζουμε 1/4 από το μείγμα κιμά στην άκρη μιας ομελέτας και την τυλίγουμε σε ρολό διπλώνοντας τις άκρες.
- Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες ομελέτες.
Συνταγή από supersyntages.gr
Φρουτάλια ανδριώτικη
Φωτογραφία: kathmerini.gr
Τι θα χρειαστούμε
- 6 αυγά
- 3 λουκάνικα, κομμένα σε κομμάτια (μήκους 5 εκατοστών)
- 3 φέτες μπέικον
- 200 γραμμάρια γραβιέρα, κομμένη σε φέτες
- Μισό κιλό πατάτες
- Μισό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Τι πρέπει να κάνουμε
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, απλώνουμε στο τηγάνι τις φέτες της γραβιέρας, προσθέτουμε τα λουκάνικα, το μπέικον, το δυόσμο και το πιπέρι.
- Στη συνέχεια, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι και κουνάμε το τηγάνι, να απλωθεί το μείγμα των αυγών καλά.
- Τέλος, μόλις ψηθεί η μία πλευρά γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη.
Συνταγή από supersyntages.gr
Ομελέτα με πατζάρι και πατάτες
Φωτογραφία: gastronomos.kathimerini.com.cy
Τι θα χρειαστούμε
- 6 αυγά
- 1 κιλό παντζάρια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες πατάτες
- Αλάτι
Τι πρέπει να κάνουμε
- Αρχικά, καθαρίζουμε τα παντζάρια ξεχωρίζοντας τα φύλλα από τους βολβούς. Τα πλένουμε καλά ώστε να φύγει τελείως το χώμα και αφαιρούμε την άκρη του βολβού με τις ίνες.
- Στη συνέχεια, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, ρίχνουμε αλάτι και όταν αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε μέσα τα παντζάρια και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά. Μόλις βράσουν, στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγει τελείως το νερό και να στεγνώσουν καλά.
- Όση ώρα στεγνώνουν τα παντζάρια, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε λεπτές στενόμακρες φέτες και τις τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Έπειτα, βάζουμε σε ένα άλλο τηγάνι τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σκόρδο, το οποίο έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες. Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα οι ροδέλες του σκόρδου, προσθέτουμε τα φύλλα των παντζαριών ψιλοκομμένα, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά κι έπειτα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.
- Τοποθετούμε στο τηγάνι τις μισές τις ήδη τηγανισμένες πατάτες, ρίχνουμε έξι αυγά και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για να διαλυθούν καλά και προσθέτουμε από πάνω τα φύλλα του παντζαριού με το σκόρδο .
- Σερβίρουμε την ομελέτα με τους βρασμένους βολβούς των παντζαριών σε σαλάτα.
Συνταγή από supersyntages.gr