Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Διανύω την 13η εβδομάδα κύησης σε δίδυμα. Γενικά προσέχω πάρα πολύ τη διατροφή μου και προσπαθώ όλα τα τρόφιμα να είναι καλά πλυμένα και μαγειρεμένα. Προς μεγάλη μου ατυχία, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έφαγα χοιρινό, το οποίο δεν ήταν πάρα πολύ καλά ψημένο εσωτερικά. Δεν ήταν ωμό ή κόκκινο αλλά εσωτερικά φαινόταν ότι δεν ήταν πολύ καλά ψημένο. Μόλις το αντιλήφθηκα προφανώς το πέταξα. Μπορείτε να μου πείτε αν οι πιθανότητες να κολλήσω κάποιο μικρόβιο που θα περάσει στα έμβρυα είναι υψηλή; Ανησυχώ πολύ και αναρωτιέμαι αν εμφανίζονται συμπτώματα, σε περίπτωση που όντως κολλήσω κάποιο μικρόβιο, ιό ή βακτήριο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.Απάντηση:
Η εγκυμοσύνη θέλει οπωσδήποτε καλά ψημένα ή καλά βρασμένα προϊόντα. Το άψητο κρέας θεωρείται μη ασφαλές. Το τοξόπλασμα είναι το σημαντικότερο από τα μικρόβια που μπορούν να μεταδοθούν με αυτό τον τρόπο. Μπορείτε να κάνετε εξέταση αίματος για να δείτε αν έχετε μολυνθεί, αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.
*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του «Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά Μίτωση».