Σαλάτα με πορτοκάλι και ρόδι
Τι θα χρειαστείτε
- 1 μεγάλο μάτσο σπανάκι
- 3 πορτοκάλια
- 1 μεγάλο ρόδι
- 1/2 κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου συν κλαδάκια για γαρνίρισμα
- Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για γεύση
Για το dressing
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλάκια λευκό ξύδι από κρασί
- 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Dijon
- 2 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Τι πρέπει να κάνετε
- Για να φτιάξουμε το ντρέσινγκ, χτυπάμε ένα-ένα το ξύσμα, το χυμό, το ξύδι, τη μουστάρδα και το βουτυρόγαλα στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το δεντρολίβανο και το θαλασσινό αλάτι.
- Κόβουμε τα πορτοκάλια σε ροδέλες, αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα. Αναμειγνύουμε το σπανάκι με το ντρέσινγκ και το απλώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και βάζουμε τα πορτοκάλια παντού. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ρόδι και τα κρεμμυδάκια.
- Τέλος, προσθέτουμε αλατοπίπερο και δεντρολίβανο.
Πηγή: brooklynsupper.com
Σαλάτα Shuba
Τι θα χρειαστείτε
- 200-300 γραμμάρια φιλέτο ρέγγας, ελαφρώς αλατισμένο
- 1 καστανό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλες πατάτες, με τη φλούδα τους και βρασμένες
- 2 μεγάλα παντζάρια, με τη φλούδα τους, βρασμένα ή ψημένα
- 1 μέτριο καρότο, με τη φλούδα και βρασμένο
- 1-2 αυγά βραστά, ψιλοκομμένα ή τριμμένα (προαιρετικά)
- 1 ζουμερό και ξινό μήλο, χοντροτριμμένο (προαιρετικά)
Dressing
- 100-150ml ξινή κρέμα γάλακτος
- 2-3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
- Αλατοπίπερο
Τι πρέπει να κάνετε
- Για το ντρέσινγκ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Αρχικά, καλύπτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με ζεστό νερό και το μουλιάζουμε για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε το νερό και κόβουμε το φιλέτο ρέγγας σε μικρούς κύβους. Τοποθετούμε τους κύβους σ' ένα πιάτο σερβιρίσματος και απλώνουμε το κρεμμύδι από πάνω.
- Συνεχίζουμε βάζοντας πάνω από το κρεμμύδι πατάτες, έπειτα τα αυγά, το καρότο, το μήλο και τέλος το πατζάρι. Σε κάθε στρώση, απλώνουμε ομοιόμορφα σάλτσα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή σχοινόπρασο, αν θέλουμε.
Extra tip: Η σαλάτα γίνεται πιο νόστιμη αν τη βάλετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα και τη σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο.
Πηγή: milkandbun.com
Χριστουγεννιάτικη κοτοσαλάτα
Τι θα χρειαστείτε
- 250 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου, βρασμένο
- Αλατοπίπερο
- 4 καρότα
- 110 γραμμάρια κίτρινο τυρί, τριμμένο
- 220 γραμμάρια μαγιονέζα
- 200 γραμμάρια μήλο, ψιλοκομμένο
- Ασπράδι αυγού
- Καθαρίζουμε τα 3 καρότα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα τρίβουμε στο τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι. Βράζουμε το κοτόπουλο και το αναμειγνύουμε με τη μαγιονέζα
- Σ' ένα πιάτο βάζουμε πρώτα το κοτόπουλο, έπειτα το καρότο από πάνω και συνεχίζουμε με το τριμμένο τυρί και τέλος βάζουμε το μήλο.
- Κόβουμε το τελευταίο καρότο σε ροδέλες και το βάζουμε στην κορυφή της σαλάτας σε 3-4 γραμμές. Στη συνέχεια, τονίζουμε κάθε γραμμή καρότου με ψιλοκομμένο άνηθο και ασπράδι αυγού.
Πηγή: niftyrecipe.com