Στην εποχή μας, όμως, όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται αν είναι σωστό να λέμε τέτοια «παραμύθια» στα παιδιά. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται πως η απογοήτευσή τους όταν ανακαλύπτουν πως δεν υπάρχει Άη Βασίλης είναι μεγαλύτερη από τη χαρά που τους προσφέρει τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Σε όλους αυτούς, απαντάμε πως το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Σαφώς και κατανοούμε τις ενστάσεις τους, αλλά το υπέροχο παραμύθι του καλοσυνάτου παππούλη που φέρνει δώρα την πρωτοχρονιά, έχει και τα… καλά του.
Τα παιδιά ζουν τη μαγεία των γιορτών στο φουλ
Τα δώρα ποτέ δεν είναι αρκετά για ένα παιδί! Ειδικά το δώρο του Άη Βασίλη, όμως, είναι ακόμα πιο σπουδαίο αφού κουβαλάει και λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Ο μύθος γύρω από τον καλοσυνάτο παππούλη με τα κόκκινα ρούχα και τη λευκή γενειάδα που αγαπάει τα παιδιά και εκπληρώνει τις επιθυμίες τους, είναι ένα από τα πιο όμορφα “παραμύθια” των Χριστουγέννων.
Τα παιδιά λατρεύουν αυτόν τον μύθο και ανυπομονούν κάθε χρόνο να γράψουν το γράμμα τους και να ετοιμάσουν γλυκά για τον καλοσυνάτο Άγιο. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, περιμένουν πώς και πώς να εμφανιστούν ως δια μαγείας τα δώρα τους κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα οποία ανοίγουν με λαχτάρα για να δουν αν πήραν αυτό που ζήτησαν.
Μαθαίνουν την καλοσύνη και την προσφορά
Όπως λέμε οι περισσότεροι γονείς στα μικρά παιδιά, ο Άγιος Βασίλης είναι κάτι παραπάνω από κάποιον που φέρνει δώρα. Αντιπροσωπεύει την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία, αξίες που τονίζονται με ιδιαίτερο τρόπο τα Χριστούγεννα. Είναι καλό να μαθαίνουν τα παιδιά από νωρίς να μοιράζονται, να προσφέρουν και να δίνουν από το υστέρημά τους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Γι΄αυτό και είναι καλό να μάθουν από νωρίς για τον Άγιο Γιώργη, από τον οποίο ξεκίνησε ο μύθος του Άη Βασίλη που περνάει μέσα από καμινάδες και πετάει στον ουρανό μέσα σε ένα έλκηθρο που σέρνουν τάρανδοι.
Όλοι χρειάζονται λίγη… μαγεία στη ζωή τους
Ο μύθος του Άγιου Βασίλη έχει πολλά λογικά κενά, πράγμα που ενισχύει ακόμα περισσότερο την έννοια του ανεξήγητου και του φανταστικού. Το μικρό θαύμα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών, τους χαρίζει την αίσθηση της μαγείας που για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι χρειαζόμαστε. Δεν χρειάζεται τα παιδιά μας να βουτήξουν από νωρίς στην ωμή πραγματικότητα.
Σύμφωνα με έρευνες, η μαγική σκέψη μειώνεται στα 7 – 9 έτη ενώ τα παιδιά ανακαλύπτουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη γύρω στα 7 και οι αντιδράσεις τους είναι θετικές. Ωστόσο, ψήγματα αυτής της μαγείας που αποτυπώθηκε τα πρώτα χρόνια της ζωής τους από τον υπέροχο αυτό μύθο, τα ακολουθούν για αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εξάλλου, ακόμα κι εμείς οι ενήλικες έχουμε ανάγκη από λίγη μαγεία στη ζωή μας, ακόμα κι αν ενδόμυχα ξέρουμε πως δεν είναι αληθινή. Πόσο μάλλον τα παιδιά.
(Ξανα)γινόμαστε κι εμείς παιδιά μαζί τους
Μαζί με τα παιδιά, όμως, ξαναζούμε λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων κι εμείς οι μεγάλοι. Ο ενθουσιασμός τους μας παρασύρει και συχνά λαχταράμε να δούμε μαζί τους ταινίες με τον Άγιο Βασίλη, να δημιουργήσουμε στο σπίτι χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και να… ακούσουμε το έλκηθρο να καταφθάνει!
Με λίγα λόγια, ανυπομονούμε να να δούμε τα μάτια τους να λάμπουν από έξαψη και χαρά για να λάμψουν και τα δικά μας. Εξάλλου, του παιδιού μας η χαρά, είναι δυο φορές χαρά μας!