Τι θα χρειαστούμε
- 500 γραμμάρια βούτυρο τύπου Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 220 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- 100 γραμμάρια καβουρντισμένα αμύγδαλα σπασμένα
(μπορείτε μέχρι 200 αν θέλετε περισσότερα αμύγδαλα) - 1 κουταλάκι του γλυκού πικραμύγδαλο
- 2 βανίλιες
- 1 φακελάκι baking powder
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
Για το γαρνίρισμα:
- Ανθόνερο
- 1 πακέτο άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1ο
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Έπειτα ρίχνουμε την άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουν τη μορφή σφιχτής κρέμας.
Σημείωση: το μυστικό για πετυχημένους κουραμπιέδες βρίσκεται στο καλό χτύπημα του βουτύρου!
Βήμα 2ο
Προσθέτοντας το μπέικιν,τη βανίλια, το λικέρ πικραμύγδαλου και ανακατεύτε. Στη συνέχεια, ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Σημείωση: η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει απ' τα χέρια και να πλάθεται. Αν η ζύμη δεν χρειάζεται όλο το αλεύρι, δεν το βάζουμε για να μην γίνουν οι κουραμπιέδες μας σκληροί.
Βήμα 3ο
Προσθέτουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα και πλάθουμε να πάνε παντού.
Σημείωση: αντί για αμύγδαλα, μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες σοκολάτας.
Βήμα 40
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε και τους τοποθετούμε σε 2 λαμαρίνες, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Σημείωση: έχουμε στο νου μας ότι οι κουραμπιέδες στο ψήσιμο θα φουσκώσουν και ελαφρώς θα απλώσουν.
Βήμα 5ο
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στη συνέχεια, τους αντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας κόσκινο.
Σημείωση: η άχνη ζάχαρη πρέπει να πάει παντού.
Καλή επιτυχία!
Εμπνευστήκαμε τη συνταγή από τη Μαριφάνη (lixoudiesmarifanis.blogspot.com)