Πριν γεμίσουμε ενοχές για το άγχος που μας κατακλύζει αναλογιζόμενες τη νέα ζωή που μας περιμένει, ας δούμε καταρχάς τις επιπτώσεις του στρες στο έμβρυο, πότε είναι σοβαρό και πώς θα το αναγνωρίσουμε.
Οι επιπτώσεις του άγχους στο έμβρυο
Οι ειδικοί επιμένουν ότι το άγχος ή τα ψυχικά προβλήματα της εγκύου επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Συγκεκριμένα, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση της μητέρας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πρόωρο τοκετό, καθώς και να επηρεάσουν το βάρος του νεογέννητου. Τόσο η προωρότητα, όσο και το χαμηλότερο βάρος, μπορούν να θέσουν το μωρό σας σε κίνδυνο και να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ομαλή του ανάπτυξη.
Εκτός από τις επιπτώσεις στην σωματική υγεία του εμβρύου, τα αυξημένα επίπεδα άγχους της εγκύου μπορεί να απελευθερώσουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματός της. Αυτό με τη σειρά του, ενδέχεται να επηρεάσει μόνιμα την ψυχοσύνθεση του μωρού.
Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να κάνει το μωρό πιο επιρρεπές στο επίμονο κλάμα.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα «τοξικά» επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στρες μπορούν να προκαλέσουν κοινωνικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα. «Κλινικές μελέτες έχουν διαπιστώσει νευροσυμπεριφορικά ελλείμματα, όπως διαταραχή του κινητικού συντονισμού, υψηλότερη συναισθηματική αντίδραση και καθυστερήσεις στην ομιλία σε παιδιά που γεννιούνται από αγχωμένες μητέρες», εξηγούν.
Δεν είναι όλα τα άγχη της εγκυμοσύνης το ίδιο
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα άγχη της εγκυμοσύνης το ίδιο! Πριν γεμίσουμε ενοχές, λοιπόν, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Για να επηρεαστεί το έμβρυο από το άγχος της μαμάς, πρέπει να είναι έντονο, με μεγάλη διάρκεια ή επαναλαμβανόμενο.
Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και γνωστή αρθρογράφο Ashley Abramson, «αυτό που ανησυχεί τους γιατρούς είναι η διάρκεια του άγχους που βιώνει η έγκυος γυναίκα». Η κατάθλιψη ή το άγχος λίγων ημερών ή ακόμη και μιας εβδομάδας δεν θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο μωρό.
Επίσης, εξαρτάται και από το πόσο έντονο είναι το άγχος της μέλλουσας μαμάς. «Ο αντίκτυπος του στρες στο μωρό καθορίζεται από τη σοβαρότητα και την επαναληπτικότητα της στρεσογόνου κατάστασης », λέει ο γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Nikki Zite.
«Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα βιώνει επαναλαμβανόμενο τραύμα μέσω της ενδοοικογενειακής βίας, το μωρό της πιθανότατα κινδυνεύει περισσότερο απ’ ότι αν είχε ένα μικρό τροχαίο ατύχημα».
Πώς θα αναγνωρίσετε αν έχετε στρες
Ο Dr. Hobel παραθέτει έναν αριθμό ερωτήσεων και καλεί τις εγκυμονουσες να απαντήσουν με «ναι», «μερικές φορές» και «όχι». Αν απαντήσετε «μερικές φορές» και «ναι» σε περισσότερες από 3 ερωτήσεις, τότε πιθανόν να υποφέρετε από στρες και χρειάζεστε υποστήριξη είτε από τον σύντροφό σας, είτε από τον γυναικολόγο σας, είτε ακόμα και από κάποιον ειδικό.
- Νιώθω ένταση.
- Νιώθω εκνευρισμό.
- Νιώθω ανησυχία.
- Νιώθω φόβο.
- Δυσκολεύομαι στην αντιμετώπιση προβλημάτων.
- Τα πράγματα δεν πάνε καλά.
- Δε μπορώ να ελέγξω καταστάσεις στη ζωή μου.
- Ανησυχώ μήπως το μωρό μου δεν γεννηθεί φυσιολογικό.
- Με απασχολεί ότι μπορεί να χάσω το μωρό μου.
- Με απασχολεί ότι θα έχω δύσκολο τοκετό.
- Με απασχολεί ότι δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω στους λογαριασμούς μου.
- Ζω χωριστά από τον σύντροφό μου.
- Έχω να κάνω πολλές δουλειές στο σπίτι.
- Έχω προβλήματα στην δουλειά.
- Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον σύντροφό σας;
- Σας έχουν απειλήσει με σωματική βλάβη;