«Ένα ίσον κανένα!»
Κακά τα ψέματα, πρόκειται για μια κλασική εξυπνάδα που δεν θα μπορούσε να απέχει πιο πολύ απ’ την πραγματικότητα – όταν μιλάμε για παιδιά, τουλάχιστον, και όχι για σοκοφρέτες. Ένα παιδί δεν ισούται με κανένα, φυσικά. Αλλά αποτελεί έναν αληθινό θησαυρό για τους γονείς του, οι οποίοι θα ήταν εντελώς απίθανο να ενστερνιστούν έστω και για μια στιγμή τη γνώμη του εκάστοτε εξυπνάκια.
«Πότε θα του κάνετε ένα αδερφάκι να έχει παρέα;»
Πιστέψτε μας, αυτή η καθόλου πρωτότυπη ερώτηση έχει περάσει από το μυαλό όλων των γονιών με μοναχοπαίδια πολύ πριν την ξεστομίσει κάποιος τρίτος – όταν το παιδί τους είναι μωρό ακόμη. Το θέμα, όμως, είναι ότι ένα δεύτερο παιδί δεν είναι πάντα εφικτό για λόγους που ποικίλουν από οικογένεια σε οικογένεια. Όσο για την παρέα, ένα παιδί μπορεί να τη βρει και αλλού, σε φίλους και ξαδερφάκια.
«Στο επόμενο θα δώσετε το όνομα του άλλου παππού, ε;»
Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι σωστό να προεξοφλούμε ότι ένα ζευγάρι θέλει και μπορεί να κάνει δεύτερο παιδί. Αλλά είναι ακόμη πιο λάθος να συζητάμε ήδη το όνομα και απολύτως κακεντρεχές να πετάμε καρφιά για την δήθεν αδικία εις βάρος ενός από τους δύο παππούδες που πρέπει να αποκατασταθεί. Άλλωστε, έαν ένα ζευγάρι έχει αποφασίσεινα κάνει δεύτερο παιδί, σίγουρα δεν είναι επειδή τους έλειπε κάποιο όνομα.
«Αν δεν έχετε κουράγια και το ένα μια χαρά είναι...»
Ωπ! Νάτη και η αυθαίρετη συγκατάθεση των τρίτων για την υποθετική απόφαση του ζευγαριού να μείνει στο ένα παιδί – που φυσικά κανένας τρίτος δεν μπορεί να γνωρίζει. Πακέτο με το απαραίτητο καρφί για την ηλικία στην οποία το ζευγάρι αποφάσισε να τεκνοποιήσει, η οποία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δεύτερο λόγω κούρασης και αντοχών. Συγνώμη, αλλά το παιδί δεν είναι μαραθώνιος, αγάπη θέλει και στοργή κι όλα τ’ άλλα γίνονται.
«Να το χαίρεστε, αλλά προσοχή μην κακομάθει»
Το αιώνιο στερεότυπο για τα μοναχοπαίδια που είναι δήθεν κακομαθημένα γιατί οι γονείς τους (και οι περί αυτών) τα λούζουν με προσοχή, προστασία και δώρα. Στο μεταξύ, τα μοναχοπαίδια που γνωρίζουμε όλοι μας απέχουν παρασάγκας από αυτό το κλισέ που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Κανένα παιδί δεν κακομαθαίνει,απλώς επειδή δεν έχει αδέρφια, ενώ υπάρχουν πολλά κακομαθημένα παιδιά που έχουν περισσότερα από ένα.