«Ξεκινήσαμε με την υπόθεση ότι το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο τα συστατικά του, αλλά και ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν», λέει η συνιδρύτρια της Biomilq Λέιλα Στρίκλαντ, «Θελήσαμε λοιπόν να αναδείξουμε αυτήν την πολυπλοκότητα και να την αναπαράγουμε αναπαριστώντας τους συσχετισμούς μεταξύ των κυττάρων που παράγουν το μητρικό γάλα, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνει αυτό κατά τον θηλασμό.»
Η Biomillq ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2019, αλλά «γεννήθηκε» λίγα χρόνια πριν μέσα από μια προσωπική εμπειρία. Η Στρίκλαντ, κυτταρική βιολόγος στο επάγγελμα, γέννησε πρόωρα τον γιο της και δυσκολεύτηκε πολύ να τον θηλάσει στην πορεία. Κατέληξε να αντλεί συνεχώς γάλα, νιώθωντας εξουθενωμένη από την συνεχή προσπάθεια και την πίεση να τα καταφέρει. Έτσι ξεκίνησε την έρευνά της γύρω απ’ το μητρικό γάλα, ώσπου αποφάσισε να συνεταιριστεί με την τεχνολόγο τροφίμων Μισέλ Έγκερ ιδρύοντας την Biomilq.
Ένα χρόνο μετά, έκαναν το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ανακάλυψή τους: τα γαλακτοπαραγωγά κύτταρα στο εργαστήριό τους δημιούργησαν λακτόζη και καζεΐνη, δύο σημαντικά συστατικά του μητρικού γάλακτος. Κάπως έτσι, επέκτειναν τη χρηματοδότησή τους και συνέχισαν τις έρευνες.
Σύμφωνα με την Έγκερ, το προϊόν τους θα είναι έτοιμο γύρω στο 2024, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δοκιμές και οι διαδικασίες που απαιτούνται για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Θα μοιάζει αρκετά με το μητρικά γάλα, τονίζει, αλλά το στοίχημα είναι να μην έχει πολύ υψηλότερο κόστος αγοράς από τη φόρμουλα.
Οι δύο γυναίκες απολαμβάνουν την πορεία της ανακάλυψής τους, αλλά δεν ισχυρίζονται με τίποτα πως το γάλα τους είναι ανώτερο του μητρικού, αφού δεν έχει την ίδια προσαρμοστικότητα στις ανάγκες του παιδιού ούτε τα ίδια οφέλη για το ανοσοποιητικό του σύστημα. Από την άλλη, βέβαια, η σύστασή του δεν εξαρτάται από τη διατροφή της μαμάς.
«Στόχος δεν είναι φυσικά να αντικαταστήσουμε τον θηλασμό», σημειώνει η Έγκερ, «αλλά να προσφέρουμε ακόμη μια εναλλακτική στους γονείς που νοιάζονται για την διατροφή των παιδιών τους και θέλουν να έχουν πολλές και αξιόλογες επιλογές.»
Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα προϊόν που μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς γονείς που τα παιδιά τους δεν έχουν τη δυνατότητα να θηλάσουν, ειδικά εάν είναι τόσο πιο κοντά στο μητρικό γάλα από τη φόρμουλα όσο διατείνονται οι εμπνεύστριές του.
Αναμένουμε, λοιπόν, να το δούμε και στην πράξη.
Πηγή: businessinsider.co.za