Απαραίτητη η επίβλεψη
Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ να αφήνουν τα μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη όταν είναι μέσα στο νερό ούτε για λίγα λεπτά. Το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα οπότε, όσο τα παιδιά είναι μέσα στη θάλασσα, πρέπει να τα παρακολουθούμε διαρκώς.
Δεν απομακρυνόμαστε
Εκτός από το να τα παρακολουθούμε, καλό είναι να βρισκόμαστε και σε κοντινή απόσταση ώστε αφενός να αντιληφθούμε αν κάτι δεν πάει καλά, και αφετέρου να επέμβουμε γρήγορα. Σημαντικό επίσης είναι να μην είμαστε υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών που ατονούν τα αντανακλαστικά μας.
Δεν ξεχνάμε το σωσίβιο...
Τα μικρά παιδιά πρέπει να φορούν απαραίτητα σωσίβιο όταν βρίσκονται μέσα στο νερό ακόμα κι αν γνωρίζουν μπάνιο ή να επιπλέουν. Επιπλέον, θα πρέπει να το φοράνε ακόμα κι όταν είναι έξω από το νερό γιατί συνηθίζουν να μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα ενώ παίζουν. Το σωσίβιο θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σωστά για να λειτουργήσει στην περίπτωση που συμβεί κάτι αναπάντεχο.
...αφού επιλέξουμε το κατάλληλο!
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στην επιλογή του σωσιβίου που θα επιλέξουμε. Θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο, να πληρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας και να είναι στο σωστό μέγεθος ανάλογα με τα κιλά και το ύψος του παιδιού. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα φουσκωτά σωσίβια. Μπορεί να δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας, αλλά στην πραγματικότητα δεν προστατεύουν αποτελεσματικά.
Μαθήματα κολύμβησης
Τα μαθήματα κολύμβησης μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για τα μικρά παιδιά αφού μαθαίνουν σε ασφαλές περιβάλλον και με τη καθοδήγηση δασκάλου να προστατεύουν τον εαυτό τους. Σύμφωνα με έρευνες, τα μαθήματα κολύμβησης μπορεί να μειώσουν το κίνδυνο πνιγμού στα παιδιά κατά 88%.
Απαγορεύεται το κολύμπι μετά το φαγητό
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα παιδιά (και οι ενήλικες!) δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό. Μετά το γεύμα, περιμένουμε 3 ώρες μέχρι να τους επιτρέψουμε να μπουν στη θάλασσα. Πολλές φορές δίνουμε στα παιδιά διάφορα σνακ στην παραλία και μετά από λίγο τα αφήνουμε να τσαλαβουτάνε στο νερό, μια συνήθεια που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Όχι βουτιές
Απαγορεύεται ρητά να αφήνουμε τα παιδιά ν ακάνουν βουτιές εκτός και αν έχουμε ελέγξει από πριν το βάθος από το οποίο θα βουτήξουν και αν υπάρχουν βράχια ή αιχμηρά αντικείμενα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί σε μικρά παιδιά από φαινομενικά αθώες βουτιές.
Επιλέγουμε με προσοχή την παραλία
Πριν πάμε για μπάνιο, πρέπει να ενημερωνόμαστε για την παραλία. Καλό είναι να αποφεύγουμε θάλασσες με επικίνδυνα ρεύματα ή που βαθαίνουν απότομα. Όταν πηγαίνουμε για μπάνιο με τα παιδιά, είναι προτιμότερες οι θάλασσες που περπατάς αρκετά μέχρι να σταματήσεις να πατώνεις. Έτσι, είμαστε πιο ήσυχοι όταν τα παιδιά μας θα ευχαριστηθούν παιχνίδι χωρίς να κινδυνεύσουν.
Κάνουμε μαθήματα πρώτων βοηθειών
Τέλος, είναι καλό να γνωρίζουμε κι εμείς καλό κολύμπι αλλά και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος. Ξεκινάμε λοιπόν μαθήματα κολύμβησης και πρώτων βοηθειών και έχουμε το κεφάλι μας λίγο πιο ήσυχο!