Τί είναι η ανδρόπαυση και πώς εκδηλώνεται
Ο όρος ανδρόπαυση ή «ανδρική εμμηνόπαυση» περιγράφει τις σταδιακές αλλαγές στην ορμονική δραστηριότητα των ανδρών με το πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για μια σειρά από συμπτώματα, όπως η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και ανδρογόνων, και ο όψιμος υπογοναδισμός.
Εμφανίζονται συνήθως σε άνδρες 50 ετών και άνω και επιδεινώνονται με το γήρας. Έχοντας να κάνουν με μια ορμόνη πολύ βασική για τον άνδρα σε όλα τα στάδια της ζωής του, είναι φυσικό οι συνέπειες να είναι ιδιαίτερα αισθητές, ειδικά στο πεδίο της σεξουαλικής επιθυμίας.
Η ανδρόπαυση εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους σε σωματικό, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ενδεικτικά:
- Μειωμένη ενέργεια ή ατονία
- Καταθλιπτικές συμπεριφορές
- Έλλειψη κινήτρου και χαμηλή αυτοπεποίθηση
- Αϋπνίες
- Αύξηση σωματικού βάρους
- Γυναικομαστία
- Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
- Στυτική δυσλειτουργία
Πιο σπάνια, μπορεί να συνδεθεί με μείωση οστικής πυκνότητας, τριχόπτωση και μείωση του μεγέθους των όρχεων.
Πώς την αντιμετωπίζουμε
Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης που συνδέεται άμεσα με την έναρξη της ανδρόπαυσης, διαπιστώνεται εύκολα με μια σχετική εξέταση στην οποία μας παραπέμπει ο οικογενειακός γιατρός μας.
Εάν ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει ήπια ή βαρύτερα συμπτώματα, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, και είναι αυτό που καθορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για έναν άντρα είναι να μιλήσει στον γιατρό του και να βάλουν τα κομμάτια του παζλ στη σειρά. Όμως, ειδικά όταν έχει επηρεαστεί δραστικά η σεξουαλική δραστηριότητα, οι άντρες τείνουν να αποφεύγουν τις κουβέντες.
Σε γενικές γραμμές, εάν δεν συντρέχουν λόγοι φαρμακευτικής αγωγής, η ανδρόπαυση επιτάσσει τη στροφή ενός άντρα προς έναν πιο υγιεινό και ήπιο τρόπο ζωής – όπως θα έκανε και μετά από κάτι πιο βαρύ, όπως μια καρδιακή προσβολή. Συγκεκριμένα, αυτό που απαιτείται είκναι ένας συνδυασμός:
- σωστής διατροφής,
- τακτικής άσκησης,
- καλού και επαρκούς ύπνου,
- και αποτελεσματικότερης διαχείρισης άγχους.
Προφανώς, τα παραπάνω ισχύουν και για όποιον θέλει να προλάβει την ανδρόπαυση, αφού μόνο ευεργετικά μπορούν να λειτουργήσουν σε κάποιον μετά τα δεύτερα «-άντα».
Σε περιπτώσεις εκδήλωσης καταθλιπτικών συμπεριφορών, ίσως χρειαστεί η αντίστοιχη διάγνωση και αγωγή. Εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης κάποιου βρεθούν πολύ χαμηλά, πιθανόν να προταθεί και η ορμονοθεραπεία, αλλά πρόκειται για μια προσέγγιση που απαιτεί πολύ καλό ζύγισμα όφελους και κινδύνων, ανάλογα και με το ιατρικό ιστορικό του καθενός.
Ο καταλυτικός ρόλος της συζύγου
Η ανδρική εμμηνόπαυση διαφέρει σε πολλά από τη γυναικεία, αλλά ομοιάζει στον ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στον σύζυγό μας και τα επακόλουθα αυτού για τη σχέση μας.
Ο ρόλος της συντρόφου, λοιπόν, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός στην καταπολέμηση τέτοιων συνεπειών πριν γιγαντωθούν και προκαλέσουν αναπανόρθωτα προβλήματα. Η γρήγορη αντίδρασή της – να πείσει τον άντρα της να εξεταστεί και να συζητήσει ανοιχτά το πρόβλημά του –, η κατανόηση και η συμπαράσταση κατά την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ανδρόπαυσης, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης και την τελική ανάκαμψη του συζύγου της.
Πηγή: healthline.com