Αφράτο κέικ με πορτοκάλι και κράνμπερι
Τι θα χρειαστείτε
Για το κέικ
- 1 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1/3 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζάνι γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι κράνμπερι
Για το γλάσο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αλεύρι, το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι. Σ' ένα διαφορετικό σκεύος, βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το γάλα, τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 2ο
Στο μείγμα με το αλεύρι, προσθέτουμε τα κράνμπερι και ανακατεύουμε για να πάνε παντού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις και λαδώνουμε τη φόρμα του κέικ και ρίχνουμε λίγο αλεύρι. Στη συνέχεια, βάζουμε το περιέχομενο και των δυο σκευών στη φόρμα.
Βήμα 3ο
Όσο ψήνουμε το κέικ (θα χρειαστούν 50-60 λεπτά) φτιάχνουμε το γλάσο, ανακατεύοντας μαζί τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκάλι. Μόλις ψηθεί το κέικ το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια περιχύνουμε με το γλασό.
Πηγή: dessertnowdinnerlater.com
Δροσιστική τάρτα πορτοκάλι
Τι θα χρειαστείτε
- 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό
- 1 (συσκευασία ζελέ πορτοκάλι
- 1 μεγάλο κομμάτι βούτυρο
- 2 φλιτζάνια θρυμματισμένα digestive μπισκότα
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 1 1/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 1/4 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
Για το γαρνίρισμα
- Φέτες πορτοκαλιού ή ξύσμα πορτοκαλιού
- Σαντιγύ (προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Αρχικά, βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας ή τη φόρμα που διαθέτουμε. Προσθέτουμε το βραστό νερό στη σκόνη ζελέ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 2ο
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά. Μόλις αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους, ελέγχουμε με το δάχτυλό μας αν το μείγμα ξεκολλάει εύκολα από το σκέυος. Πρέπει να είναι ελάχιστα υγρό. Εάν είναι πολύ ξηρό, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο βούτυρο, ενώ αν είναι πολύ υγρό, απλώς προσθέτουμε λίγα θρυμματισμένα μπισκότα παραπάνω.
Βήμα 3ο
Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, πιέζουμε το μείγμα με τα μπισκότα στο βουτυρωμένο σκεύος ομοιόμορφα στο κάτω μέρος και προς τα πάνω. Χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι με επίπεδη βάση, πιέζουμε την «ψίχα» προς τα κάτω για να δημιουργήσουμε μια σταθερή κρούστα. Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Βήμα 4ο
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τον ζελέ, τη μαρμελάδα και μια κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε σε χαμηλή ταχύτητα το χτύπημα. Ρίχνουμε προσεκτικά το μείγμα στην κρούστα της τάρτας και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου. Γαρνίρουμε με φέτες ή ξύσμα πορτοκαλιού.
Πηγή: thespruceeats.com
Πεντανόστιμο σορμπέ πορτοκάλι
Τι θα χρειαστείτε
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
- 1 κουταλιά της σούπας Grand Marnier (προαιρετικά)
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Τοποθετούμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύουμε το μείγμα σιροπιού, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά και το ανακατεύουμε με τον χυμό πορτοκάλι.
Βήμα 2ο
Ψύχουμε το μείγμα, μέχρι να παγώσει τελείως. Αν επιλέξουμε να βάλουμε Grand Marnier, το ρίχνουμε πριν το βάλουμε στην κατάψυξη.
Πηγή: thespruceeats.com