Ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) και Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων, Μανώλης Σφακιανάκης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτή την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου και είπε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Πώς μοιάζει ο Galindo
Το συγκεκριμένο προφίλ που είναι ήδη γνωστό και στην Ελλάδα, έχει μια φωτογραφία που μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο, ποντίκι και σκύλο, με μια στρογγυλή μαύρη μύτη, ένα τεράστιο ανθρώπινο χαμόγελο και μακριά μαύρα αυτιά.
Πού εμφανίζεται ο Galindo
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, η μορφή του Jonathan Galindo δεν εμφανίζεται σε γνωστά social media όπως το Facebook ή το Instagram, αφού αυτές οι πλατφόρμες αυτές αναγνωρίζουν τη φωτογραφία του του και τον αποκλείουν αυτόματα. Ο τρόπος λοιπόν που προσεγγίζει τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, είναι μέσω διαφόρων chatrooms κυρίως διαδικτυακών παιχνιδιών.
Πώς προσεγγίζει τα παιδιά
Στην αρχή, ο Galindo βάζει στα παιδιά κάποιες προκλήσεις (γνωστές ως challenges) που, αν τις φέρουν εις πέρας, θα κερδίσουν κάτι. Οι προκλήσεις σταδιακά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Μπορεί για παράδειγμα να ζητήσει από τα μικρά παιδιά να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα, να ανέβουν στην στέγη του σπιτιού, να σταθούν στην άκρη και να τραβήξουν μια φωτογραφία. Ο τελικός σκοπός του είναι να τα «αναγκάσει» να αυτοκτονήσουν.
«Ξεσκεπάστηκε» ο πρώτος Galindo στην Ελλάδα
Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται ως «Jonathan Galindo», σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, είναι συνήθως καταθλιπτικοί. Το καλό νέο είναι πως το Ινστιτούτο Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) έχει στα χέρια του το όνομα του πρώτου Jonathan Galindo που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά chatrooms το οποίο θα δοθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κι έπειτα στον Εισαγγελέα.
Πώς να προστατέψουμε τα παιδιά μας
Ο Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε πως ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας είναι να παρακολουθούμε με ποιους μιλάνε στα chatrooms των διαφόρων διαδικτυακών παιχνιδιών και, αν δουν την φωτογραφία του ανθρώπου-σκύλου που μοιάζει με τον Γκούφυ, να απευθυνθούν κατευθείαν Ινστιτούτο Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας ή την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - όπως ακριβώς έκανε και η μαμά του 9χρονου κοριτσιού που αναφέραμε πιο πάνω.