H απειλή της μηνιγγίτιδας γίνεται κάθε χρόνο αισθητή με κάθε καινούργιο καταγεγραμμένο περιστατικό. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δεν κάνει διακρίσεις! Προσβάλλει βρέφη, νήπια, νεαρούς ενήλικες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται από τον γιατρό τους για να βρίσκονται σε εγρήγορση, έτσι ώστε ποτέ να μην χρειαστεί να περάσουν το μαρτύριο που πέρασε αυτή η μητέρα:
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την απελπισία που ένιωσα όταν κόντεψα να χάσω την κόρη μου από την μηνιγγίτιδα. Σήμερα, παρά τα όσα άφησε πίσω της αυτή η δυσβάσταχτη εμπειρία, το παιδί μου είναι καλά και διαπρέπει στη ζωή του. Όταν όμως ήταν μόλις 19 χρονών, η ζωή της άλλαξε για πάντα.
Θυμάμαι ότι ήταν καλοκαίρι. Η κόρη μου, γυρίζοντας από την δουλειά, μου είπε ότι δεν ένιωθε καλά και πως ήταν πολύ κουρασμένη. Το ίδιο βράδυ ανέβασε 39 πυρετό και είχε συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη, οπότε δεν ανησύχησα. Το επόμενο πρωί, ενώ με τον σύζυγό μου ήμασταν έξω για δουλειές, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από ένα νοσοκομείο. Φανταστείτε το σοκ, όταν μου είπαν πως το κοριτσάκι μου μπορεί να μην έβγαζε την νύχτα.
Στην αρχή οι γιατροί δεν ήξεραν τι αντιμετώπιζαν και της έδωσαν αντιβιοτικά. Λεπτό προς λεπτό, έβλεπα το παιδί μου να σβήνει μπροστά στα μάτια μου και το μόνο που ήθελα ήταν να ουρλιάξω. Όταν μας είπαν ότι νόσησε από μηνιγγίτιδα σοκαριστήκαμε. Μας ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάτι που φαινόταν ως μια απλή γρίπη εξελίχθηκε σε κάτι τόσο σοβαρό και τόσο γρήγορα μέσα σε 24 ώρες.
Η κόρη μου έμεινε στο νοσοκομείο για περίπου δυόμισι μήνες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε ημερών κατά τις οποίες βρισκόταν σε κώμα. Έχασε τη σπλήνα, τη λειτουργία των νεφρών και την ακοή στο αριστερό της αυτί. Λόγω του σηπτικού σοκ που έπαθε, έχασε και τα δύο πόδια της κάτω από τα γόνατα.
Οι συνέπειες της νόσου ήταν αβάσταχτες όμως το παιδί μου ήταν ζωντανό. Από τότε έβαλα σκοπό να μοιραστώ αυτή την ιστορία, έτσι ώστε να αφυπνίσω τους γονείς για να μην βρεθούν ποτέ, μα ποτέ, στη θέση μου. Η κόρη μου, ευτυχώς, είναι μαζί μας και είναι η παραολυμπιονίκης Amy Purdy.»
Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη
Δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη μέσω της έγκαιρης έναρξης και ολοκλήρωσης του εμβολιασμού, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.
Χάρη στο εμβόλιο έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τα παιδιά μας για πάντα! Ας μην αφήνουμε, λοιπόν, κάτι τόσο σοβαρό στην τύχη.