«Μπράβο! Είσαι σε πολύ καλή φόρμα… για την ηλικία σου»
Το αν είσαι όντως σε καλή φόρμα, λίγη σημασία έχει, αφού αυτό που σου θέλει να τονίσει η... «φίλη» σου δεν είναι η φόρμα, αλλά τα χρονάκια που κουβαλάς στην πλάτη σου. Ύπουλο σχόλιο, αλλά και εντελώς ασήμαντο όσο και εκείνος που το ξεστόμισε, δήθεν για καλό. Άλλωστε, η ηλικία δεν είναι παρά ένας αριθμός και αν το έχεις συνειδητοποιήσει, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να σε ρίξει.
«Είσαι πολύ όμορφη σ’ αυτήν τη φωτογραφία… δεν το πιστεύω ότι είσαι εσύ»
Μπορεί να είναι και η χειρότερη φωτογραφία σου, αλλά αν ο σχολιαστής θέλει να ρίξει το φαρμάκι του, οφείλει να το γλυκάνει πρώτα με μια φιλοφρόνηση, έστω και ψευδή. Ουσιαστικά, προετοιμάζει το έδαφος για να σε πει άσχημη και να καταφέρει ένα γρήγορο, αιχμηρό και καίριο χτύπημα στην αυτοπεποίθησή σου. Μην τον αφήσεις, κοίτα τον στα μάτια και πές του: «ξέρω, ξέρω… σήμερα είμαι πολύ πιο όμορφη από τότε.»
«Ωραίο το νέο σου κούρεμα… σου λεπταίνει το πρόσωπο»
Κλασικό κόλπο να ξεκινάς με ένα κοπλιμέντο για την εμφάνιση του άλλου και να τελειώνεις με το ελάττωμα που θέλεις να του υπενθυμήσεις. Μάνι-μάνι, το «ωραίο» σου κούρεμα, το φρέσκο απ’ το κομμωτήριο, γίνεται το όχημα που αναζητά ο κακεντρεχής για να υπερτονίσει κάποιο ελάττωμα του προσώπου σου. Στην προκειμένη περίπτωση, σου λέει τελικά ότι είσαι... χοντροκέφαλη.
«Σου πάει πολύ αυτό το φόρεμα… εμένα θα μου ήταν τεράστιο»
Φοβού τους κόλακες και δώρα φέροντες, έλεγαν (σχεδόν) οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, κάτι που περιγράφει άψογα αυτήν την περίπτωση, όπου σου χαρίζουν ένα δώρο, μόνο και μόνο για να υποτιμήσουν στην πρώτη ευκαιρία. Το φόρεμα θα σου πήγαινε ο κόσμος να χαλούσε, επειδή μόνο έτσι προετοιμάζεται σωστά η προσβολή: σε σένα το φόρεμα έρχεται κουτί, ενώ στην «ευγενική ψυχή» που στο χάρισε θα ήταν μεγάλο, επειδή εκείνη είναι φιτ κι εσύ όχι.
«Τι χαριτωμένο μωρό είναι αυτό… αλλά δεν σου μοιάζει καθόλου»
Μπορεί ένας κακόβουλος «φίλος» να πέσει ακόμη πιο χαμηλά; Κι όμως μπορεί… Όπως εδώ που χτυπάει ύπουλα, χωρίς δισταγμό, χρησιμοποιώντας το ίδιο το παιδί σου! Κάνει πως εντυπωσιάζεται απ’ την ομορφιά του μωρού σου και εκφράζει τον θαυμασμό του για το πόσο χαριτωμένο είναι πριν φτάσει στο δια ταύτα: ότι δεν έχει πάρει τίποτα από σένα, άρα σε κάποιον άλλον χρωστάει την ομορφάδα του.
«Ο άντρας σου είναι κούκλος… τι έκανες και τον τύλιξες;»
Αν δεν πιάσει η ατάκα με το παιδί για να βγάλει τη χολή του, δεν θα διστάσει να χησιμοποιήσει και τον άντρα σου. Θα τον εκθειάσει, θα τον ανεβάσει, θα τον κάνει θεό κι ύστερα, με δήθεν αφέλεια και σκωπτική διάθεση, θα ρωτήσει να μάθει τι μαγικά έκανες και τον καβάντζωσες για πάρτη σου. Με λίγα λόγια, θα σου πει ότι δεν έχεις τα προσόντα, ούτε σωματικά ούτε πνευματικά, για να υποστηρίξεις αυτό το ζευγάρωμα.
«Είσαι πολύ δυνατή… για γυναίκα»
Οι άντρες, όταν θέλουν να γίνουν κακοί, καταφεύγουν πάντα στα γνωστά, παρωχημένα κλισέ για το αδύνατο φύλο και άλλα τέτοια γραφικά. Ποια από εμάς δεν έχει ακούσει εκφράσεις θαυμασμού επειδή κάνει κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, αλλά όχι… μια γυναίκα. Έτσι, ο άντρας που θέλει να σε μειώσει μέσω φύλου, θα σου αποδώσει μια ιδιότητα που θεωρεί «αντρική» και θα κωτσάρει στο τέλος το υποτιμητικό… «για γυναίκα».