Αν βρίσκεστε σε αυτή τη «φάση» των προσπαθειών, πριν αρχίσετε να αγχώνεστε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, δοκιμάστε να αλλάξετε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Οι στατιστικές λένε πως μπορεί τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να κάνουν παιδί να αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους κάποιο συγκεκριμένο -γυναικολογικό ή ανδρολογικό- πρόβλημα, όμως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δε μπορεί να τεκνοποιήσει για αδιευκρίνιστους λόγους. Η διατροφή θεωρείται, όμως, βασικός υπαίτιος.
Θαυματουργές τροφές (;)
Ψευδάργυρος
Υπάρχουν αμέτρητες αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποιες τροφές μπορούν να ενισχύσουν την γονιμότητα και ποιες όχι. Αυτές που περιέχουν ψευδάργυρο αποτελούν συχνά μήλον της Έριδος. Έρευνες λένε πως με λήψη 15mg ψευδαργύρου ημερησίως αυξάνεται το σπέρμα και η παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες και η ωορρηξία και γονιμότητα στις γυναίκες. Τροφές που περιέχουν αξιόλογη ποσότητα ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το καβούρι και η γαλοπούλα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει η παραμικρή έρευνα που να αποδεικνύει πως καταναλώνοντας στρείδια και γαλοπούλες με το κιλό μία γυναίκα θα μεταλλαχθεί σε μηχανή παραγωγής μωρών. Αντίθετα, η υπερβολική λήψη οποιασδήποτε μορφής βιταμίνης ή μετάλλων μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα.
Καφεΐνη
Υπάρχουν κάποιες έρευνες που έχουν δείξει πως σε κάποιους άνδρες, η κατανάλωση καφέ πριν κάνουν σεξ, βοήθησε ώστε να γίνει το σπέρμα τους πιο δραστήριο. Και καθώς η χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος αποτελεί βασικό αίτιο υπογονιμότητας είναι πολλοί οι άνδρες που «το ρίχνουν» στον καφέ ως λύση στο πρόβλημά τους.
Από την άλλη, μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale υποστηρίζει πως η οι γυναίκες που πίνουν περισσότερες από τρεις κούπες καφέ ημερησίως έχουν αυξημένο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας. Το συμπέρασμα: Όταν φτιάχνει μία ακόμα κούπα καφέ για εκείνον, μην τον συνοδεύσετε –αν, βέβαια, επιλέξετε να πιστέψετε τις έρευνες.
Σίδηρος
Αρκετοί διατροφολόγοι πιστεύουν πως τα βερίκοκα, τα μύδια, οι γαρίδες, τα δαμάσκηνα και το τόφου μπορούν να βελτιώσουν την γονιμότητα της γυναίκας, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι έρευνες που λένε πως οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα δυσκολεύονται να συλλάβουν, όποτε πολλές είναι αυτές που «το ρίχνουν» σε αυτές τις τροφές. Οι ίδιοι διατροφολόγοι λένε πως εξίσου βοηθητικές στην γονιμότητα είναι και οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12, βιταμίνη C, βιταμίνη E και ασβέστιο.
Μύθοι και Αλήθειες
Από την άλλη, υπάρχουν άλλοι τόσοι διατροφολόγοι που δεν πιστεύουν ότι καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές μπορεί μία γυναίκα να μείνει έγκυος τον επόμενο μήνα. Αντίθετα, υποστηρίζουν πως ο καθένας θα πρέπει να επιδιώκει ισορροπημένη διατροφή, η οποία να αποτελείται από όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Άλλωστε, αμέτρητες είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα υπέρβαρα άτομα δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά, καθώς και ότι οι πολύ αυστηρές δίαιτες ή οι δίαιτες που αποκλείουν ορισμένες ομάδες τροφίμων θα πρέπει να αποφεύγονται από τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Σημαντικά οφέλη στην γυναικεία γονιμότητα μπορεί να επιφέρει, άλλωστε, και η συστηματική άσκηση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την Cynthia Sass, διαιτολόγο και εκπρόσωπο τύπου του Αμερικανικού Συνδέσμου Διαιτολόγων, «αντί να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες τροφές, οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή, αποτελούμενη από ουσίες που ωφελούν κάθε σύστημα του οργανισμού, περιλαμβανομένου και του αναπαραγωγικού. Και φυσικά, να διατηρούν ιδανικό βάρος αναλογικά με το ύψος τους».
Καταλήγει δε στο ότι «ένας συνολικά υγιής οργανισμός με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι γόνιμος. Δεν υπάρχουν υπερ-τροφές και δεν θα πρέπει να μπερδευόμαστε από τις έρευνες που δημοσιεύονται συνεχώς. Στόχος είναι η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η συστηματική άσκηση. Αν μία γυναίκα ακολουθεί έναν τέτοιον τρόπο ζωής και συνεχίζει να δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί μετά από έναν χρόνο προσπαθειών, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί τον/την γυναικολόγο της για περαιτέρω εξετάσεις».
Πηγή: Babyzone