Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται «συγκαλυμμένα» και κατά κόρον, το Facebook μέχρι πρότινος απαγόρευε την εγγραφή σε χρήστες κάτω των 13 ετών. Τελευταία, όμως, ακούγεται πως αυτός ο «όρος» πρόκειται να αποσυρθεί, κάτι που σημαίνει πως όλο και περισσότεροι μικροί χρήστες θα έχουν πλέον πρόσβαση στα «καλά» αλλά και τα «κακά» του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Τα καλά νέα; Το Facebook αυτόν τον καιρό ετοιμάζει στους χρήστες του νέα ή βελτιωμένα εργαλεία, τα οποία σκοπό έχουν, εφόσον οι γονείς τα χρησιμοποιήσουν, να προστατεύουν τα παιδιά ενώ «σερφάρουν» στις σελίδες του. Μέχρι, όμως, αυτά να είναι διαθέσιμα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα παιδιά σας την στιγμή που ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν ιδιωτικές πληροφορίες και σκέψεις στον «τοίχο» τους.
Μαζί, βήμα-βήμα
Η εμπιστοσύνη είναι σίγουρα κάτι που οφείλετε να δείχνετε στα παιδιά σας από την στιγμή που τους επιτρέπετε να σερφάρουν στο διαδίκτυο. Όμως ταυτόχρονα οφείλετε να είστε και προσεκτικοί. Ειδικά κατά την πρώτη τους επαφή με το Facebook είναι σημαντικό να είστε δίπλα τους. Να φτιάξετε μαζί το προφίλ τους και να τους εξηγείτε, βήμα-βήμα, τι κάνετε και γιατί το κάνετε ως προς τις ρυθμίσεις.
Ρυθμίσεις Απορρήτου: Το Α και το Ω
Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε όταν ανοίξετε την πόρτα του Facebook για το παιδί σας και βρίσκεται στην κατηγορία Account (ή Λογαριασμός). Εκεί θα βρείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings), οι προεπιλογές της οποίας ευνοούν ιδιαίτερα την δημοσιοποίηση των πληροφοριών του χρήστη προς όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Μάλιστα, κάθε φορά που το Facebook αλλάζει υπηρεσίες, τρόπους εμφάνισης των προφίλ κ.λ.π. οι ρυθμίσεις ασφαλείας μεταβάλλονται αντίστοιχα, και πολλοί από εμάς δεν μπαίνουμε στον κόπο να ελέγξουμε αν είναι όπως τις θέλουμε.
Επομένως, η λύση είναι να μπείτε άμεσα στα «privacy settings» του προφίλ του παιδιού σας και να φροντίσετε να φαίνονται οι φωτογραφίες, τα status, οι προσωπικές πληροφορίες τους αποκλειστικά στους φίλους τους («friends only» ή «μόνο φίλοι»).
Επίσης, από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε το link προς τα «apps and websites» (κάτω αριστερά) και να κάνετε κλικ στην επιλογή «Remove unwanted or spammy apps». Αυτόματα ξεφορτώνεστε κάθε εφαρμογή που δεν προσθέσατε οικειοθελώς στον λογαριασμό σας και δεν ξέρετε πώς βρέθηκε στο προφίλ σας.
Τι άλλο πρέπει να τους επισημάνετε;
-Φίλοι: Πρέπει να γνωρίζετε ποια ακριβώς είναι τα άτομα που θέλουν να γίνουν φίλοι των παιδιών σας ή, αν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά, να το γνωρίζουν εκείνα.
-Προσωπικές πληροφορίες: Τονίστε τους ποτέ μην δημοσιεύουν το email τους (ή το δικό σας), την διεύθυνσή σας ή τον αριθμό του τηλεφώνου τους.
- Λίγα λόγια: Εξηγήστε τους πως δεν χρειάζεται να αναρτούν εκεί κάθε τους δραστηριότητα, π.χ. ότι ετοιμάζεστε για το Λούνα Παρκ και θα λείπετε όλοι όλη την ημέρα από το σπίτι. Εξηγήστε τους γιατί.
- Καμπανάκι: Θυμίστε τους πως ό,τι ποστάρουν παραμένει σε δημόσια θέα και ότι δεν είναι απίθανο ο καθηγητής τους να μάθει για παράδειγμα ότι τον κοροϊδεύουν στο Facebook –σίγουρα δεν θα ήθελαν κάτι τέτοιο.
- Πονηρά κουίζ: Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα quiz τύπου «Τα Αγαπημένα μου αντικείμενα» ή «10 πράγματα που οι άλλοι δεν γνωρίζουν για σένα». Ορισμένα από αυτά είναι κατασκευασμένα για να μας αναγκάζουν χωρίς να το καταλάβουμε να αποκαλύψουμε μυστικά μας και προσωπικά μας στοιχεία.
- Σκέψη πριν το Post: Προτού δημοσιεύσουν οτιδήποτε πείτε τους να αναρωτιούνται: «Τι θα γινόταν αν αυτό το έβλεπε κάποιος που θέλει το κακό μου;» ή «Τι θα γίνει αν το δει αυτό το άτομο που το αφορά»;
Δείτε εδώ περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές του Facebook βήμα-βήμα για να προστατεύσετε το παιδί σας.
Πηγή: Makeuseof