Η 1η συνέντευξη τύπου για παιδιά είχε γίνει στις 16 Μαρτίου. Τότε, η Έρνα Σόμπεργκ είχε πει στα παιδιά ότι είναι «οκ» να φοβούνται γι’ αυτό που συμβαίνει και συνέχισε λέγοντας «θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να βρούμε ένα εμβόλιο και αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά επειδή θα εμβολιαστούμε δεν θα αρρωστήσουμε ή δεν θα αρρωστήσουμε σοβαρά από αυτόν».
Για να κάνει το μήνυμά της πιο κατανοητό, μάλιστα, η κ. Σόλμπεργκ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της ιλαράς: «Αυτή είναι μια ασθένεια για την οποία σχεδόν όλα τα παιδιά στην Νορβηγία εμβολιάζονται σήμερα, αλλά όταν ήμουν μικρή ήταν μια πολύ επικίνδυνη αρρώστια... Τώρα (ο κορονοϊός) θα γίνει όπως η ιλαρά ή η ερυθρά.»
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας έχει εκθειαστεί κατά την περίοδο της πανδημίας για την επιλογή της να απευθυνθεί ευθέως στα παιδιά και να απαντήσει ξεκάθαρα σε όλων ειδών τις ερωτήσεις είτε αφορούν τον κορονοϊό είτε πιο προσωπικές ανησυχίες, όπως το αν «θα μπορούμε πια να κάνουμε αγκαλιές». Σημειώνεται ότι αντίστοιχη προσέγγιση επέλεξε και η έτερη σκανδιναβική χώρα, η Φινλανδία.
«Είναι ζήτημα ευθύνης, αλλά και υποχρέωσης απέναντι στα παιδιά», δήλωσε σχετικά ο ΓΓ της Νορβηγικής κυβέρνησης, Ρούνε Αλσταντσέτερ, «το άρθρο 17 της Διακύρηξης των Δικαιωμάτων των Παιδιών δηλώνει ευθαρσώς ότι η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει σε κάθε παιδί πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία».
Στην πιο πρόσφατη συνέντευξη τύπου, με τα σχολεία στη Νορβηγία να λειτουργούν και πάλι – χωρίς μάσκες, αλλά με αποστάσεις – η πρωθυπουργός βρέθηκε να απαντά, μεταξύ άλλων, και σε ερωτήσεις όπως «έχουμε αρκετό σαπούνι;», «έχουν περισσέψει χρήματα στη χώρα μετά την πανδημία;» και «μπορούμε να έχουμε ένα αντισηπτικό που να μυρίζει όμορφα;»
«Θα ήταν ωραία, αν μύριζε λουλούδια», απάντησε με χιούμορ η Έρνα Σόλμπεργκ, «το σημαντικότερο, όμως, είναι να είναι αποτελεσματικό… ευτυχώς, κάποιες φορές βρίσκεις αντισηπτικά που μυρίζουν καλύτερα από άλλα».
Πηγή: reuters.com, france24.com