Το άρθρο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα «τα πανάρχαια μονοπάτια των βοσκών που, εδώ και 10 χρόνια, μια ομάδα εθελοντών άνοιξε και καθάρισε», ώστε οι διαδρομές αυτές να αποτελέσουν ένα αξιοθέατο για τους επισκέπτες που θέλουν να εντρυφήσουν στα απομεινάρια που άφησαν οι διάφορες ιστορικές περίοδοι στο νησί.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τουρισμού του νησιού, Νίκο Μουστάκα, τέτοιου είδους τιμητικές δημοσιεύσεις αποτελούν «την καλύτερη επιβράβευση του Δήμου, των τοπικών φορέων, των επαγγελματιών και όλων των κατοίκων του νησιού, που αγωνίζονται καθημερινά και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και υγείας, που καθιστούν την Άνδρο έναν ποιοτικό και ασφαλή προορισμό, άξιο και κατάλληλο για παγκόσμιες διακρίσεις».
Για την ιστορία, η Άνδρος διαθέτει ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που ξεπερνούν τα 300 χλμ σε μήκος. Το δίκτυο είναι απλωμένο σε όλο το νησί και συνδέει παλαιούς οικισμούς με την αγροτική γη, τόπους λατρείας, ρεματιές, κοιλάδες, λιμάνια και παραλίες.
Τα 160 χλμ, περίπου, αυτών των διαδρομών διαθέτουν και πλήρη σήμανση Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το δίκτυο αυτό προσφέρει πλούσιες εμπειρίες στους περιπατητές, όποια διαδρομή κι αν διαλέξουν απ’ τις πάνω από 20 που έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς.
Το 2015, η πεζοπορική διαδρομή «Andros Route», μια συνεχής διαδρομή 100 χλμ που μνημονεύεται κι απ’ τους Sunday Times, έλαβε την πιστοποίηση «Leading Quality Trails - Best of Europe» από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορίας. Έτσι, η Άνδρος έγινε ένας απ’ τους κορυφαίους Ευρωπαϊκούς προορισμούς για πεζοπορία.
Πηγή: iefimerida.gr