Τι χρειαζόμαστε
150 γραμμάρια λινγκουίνι (1/3 του πακέτου)
2 κολοκυθάκια κομμένα σε στικς
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
30 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
Χυμό και λίγο ξύσμα από 1 λεμόνι
Τι κάνουμε
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, αφού κρατήσουμε μια κούπα απ’ το νερό τους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σωτάρουμε τα κολοκυθάκια σε ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε τον δυόσμο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα λινγκουίνι στο τηγάνι μαζί με λίγο απ’ το νερό που κρατήσαμε, τη μισή παρμεζάνα και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Μόλις δέσει η σάλτσα βγάζουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά και σερβίρουμε, ρίχνοντας λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Λευκό κρέας: κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο και λάιμ
Τι χρειαζόμαστε
2 κομμάτια καθαρισμένο στήθος κοτόπουλο
Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ και 1 επιπλέον λάιμ
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
1 μικρή καυτερή πιπεριά (φρέσκια ή αποξηραμένη) ψιλοκομμένη
Τι κάνουμε
Σ’ ένα μπολάκι, ανακατεύουμε λίγο ελαιόλαδο με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ξύσμα από το 1 λάιμ.
Χαράζουμε το κοτόπουλο χιαστί κι απ’ τις δύο πλευρές, περιχύνουμε τη μαρινάδα και κάνουμε μαλάξεις με τα χέρια να πάει παντού (μέσα στις χαρακιές κυρίως).
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε επάνω το κοτόπουλο να σωταριστεί απ’ τη μία μεριά.
Σ’ ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το σκόρδο, τον χυμό απ’ το λάιμ, το φυστικοβούτυρο και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο νερό ώστε να γίνει το μείγμα πιο αραιό.
Σ’ ένα ταψάκι, τοποθετούμε το κοτόπουλο με τη σωταρισμένη πλευρά προς τα πάνω και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Ανάβουμε το γκριλ στο δυνατό και ψήνουμε το κοτόπουλο για 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.
Σερβίρουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και μισό λάιμ στο πλάι για έξτρα χυμό.
Ψάρι: Πίτα με μπακαλιάρο, σπανάκι και τσένταρ
Τι χρειαζόμαστε
400 γραμμάρια μπακαλιάρο καπνιστό καθαρισμένο (χωρίς την πέτσα)
2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια σπανάκι (baby, κατά προτίμηση)
150 γραμμάρια τσένταρ τριμμένο
4 φύλλα κρούστας
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε βραστό νερό και αφήνουμε το ψάρι να μουλιάσει.
Στο μεταξύ, σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαραθεί και να «μπει».
Σ’ ένα μικρό ταψάκι, βάζουμε τα χορταρικά, 4 κουταλιές της σούπας απ’ το νερό του μπακαλιάρου και τον μπακαλιάρο σε κομμάτια. Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω τα 3/4 του τσένταρ μαζί με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας από πάνω και τα διπλώνουμε στις άκρες να αγκαλιάσουν τη γέμιση. Το πάνω πάνω φύλο το τσαλακώνουμε για να γίνει πιο τραγανό.
Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο τσένταρ, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά, ώσπου να ροδίσει το φύλλο.
Λαχανικό: Πατάτες baby με αγκινάρες στον φούρνο
Τι χρειαζόμαστε
800 γραμμάρια πατάτες baby
2 βολβούς φινόκιο ψιλοκομμένους και τα φυλλαράκια τους
1 κονσέρβα καρδιές αγκινάρας σε λάδι, κομμένες στα 2
50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
100 ml κρέμα γάλακτος πλήρη
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σ’ ένα ταψί, ρίχνουμε το φινόκιο, τις αγκινάρες, 2 κουταλιές της σούπας απ’ το λάδι τους, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 300 ml νερό, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα.
Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και τα 3/4 της παρμεζάνας και αναμιγνύουμε, προσθέτονας λίγο νερό ώστε να γίνει πιο αραιό το μείγμα μας.
Βγάζουμε το ταψί απ’ τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά και σερβίρουμε, πασπαλίζοντας με τα φυλλαράκια του φινόκιο.
Κόκκινο κρέας: Μοσχάρι κατσαρόλας με χρωματιστές πιπεριές
Τι χρειαζόμαστε
4 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
600 γραμμάρια μοσχάρι άπαχο (για κατσαρόλα) κομμένο σε μικρά κομμάτια
10 φύλλα δάφνης
8 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Τι κάνουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές, το μπαχάρι και λίγο αλατοπίπερο και σωτάρουμε για 7-8 λεπτά.
Προσθέτουμε το μοσχάρι και τη δάφνη και σωτάρουμε για λίγα λεπτά, ώσπου να θωρακιστεί το κρέας. Κατόπιν, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά, να βγάλει το άρωμα του, αλλά να μην καεί.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο κρασί και 500 ml νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ξεσκεπάζουμε κι αφήσουμε να βράσει λίγο ακόμη, ώσπου να δέσει η σάλτσα.