Συζητήστε ανοιχτά για την κατάσταση και τα μέτρα περιορισμού
Τα έφηβα παιδιά μας είναι μικροί ενήλικες και καλό είναι, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, να τους αντιμετωπίζουμε ως τέτοιους. Όχι μόνο για να τους κάνουμε το χατήρι – είναι, άλλωστε, σε μια ηλικία που βιάζονται να μεγαλώσουν – αλλά για να τους δώσουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν ως ισότιμοι συνομιλητές στους προβληματισμούς της οικογένειας και να καθησυχάσουμε τους φόβους τους μέσα από την ανοιχτή κουβέντα.
Σκοπός είναι να αποφύγουμε την γιγάντωση κάποιου παράλογου φόβου που θα φέρει κακή ψυχολογία και, μαζί με την πίεση του εγκλεισμού, απρόβλεπτη συμπεριφορά. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πως λειτουργεί η πανδημία, πως εξαπλώνεται και ποιους απειλεί περισσότερο ο ιός, καθώς και για ποιο λόγο οι νεότεροι – σαν κι αυτούς – πρέπει να αυτοπεριοριστούν.
Περιβάλλετέ τους με μια καλά δομημένη καθημερινή ρουτίνα
Εφαρμόστε ένα καθημερινό πρόγραμμα και βάλτε κανόνες που εξασφαλίζουν την αρμονική συμβίωση όλων των μελών της οικογένειας, αλλά φροντίστε να μην είναι άκαμπτοι και πιεστικοί. Είστε όλοι μαζί στο σπίτι, όλη την μέρα και είναι φυσιολογικό για ένα έφηβο παιδί να θέλει τον χώρο του, αλλά και τον χρόνο του. Φυσιολογικό είναι, επίσης, να κάνει την ανταρσία του αν του δώσετε την αφορμή.
Μια ρουτίνα που είναι σταθερή χωρίς να είναι πιεστική, δίνει στο έφηβο παιδί την αίσθηση της επιλογής και τον χώρο που χρειάζεται για ν’ αποφασίσει ποια θα είναι εν τέλει η στάση του – επί της αρχής – απέναντι στην καραντίνα και τις προκλήσεις της. Η υπευθυνότητα, όταν είναι επιλογή και δεν επιβάλλεται, γίνεται οργανικό μέρος της προσωπικότητας του παιδιού κι ένα αντανακλαστικό ωφέλιμο για όλους.
Ενθαρρύνετέ τους να συνεχίσουν το διάβασμα με το βλέμμα στο μέλλον
Οι έφηβοι έχουν την τάση να δραματοποιούν τις καταστάσεις και μπορεί πολύ εύκολα να νιώσουν πως η εξέλιξή τους ματαιώνεται από παράγοντες που δεν ελέγχουν απόλυτα – όπως π.χ. η κατάσταση που βιώνουμε. Αν γίνει αυτό, είναι πολύ πιθανό να χασουν τη διάθεση και το κίνητρό τους να ασχοληθούν με το διάβασμα και την εξ αποστάσεως εκπαίδευσή τους το ίδιο εντατικά, σαν να πήγαιναν ακόμη στο σχολείο και το φροντιστήριο.
Για να μην επιτρέψετε στα έφηβα παιδιά σας να πέσουν σ’ αυτό το λούκι, δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον και μιλήστε τους για το πως πρέπει να διατηρήσουν τα όνειρά τους ζωντανά, αφού η ζωή δεν μπορεί να σταματήσει λόγω καραντίνας ούτε κορονοϊού. Σύντομα, όλα αυτά θα έχουν περάσει και θα πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που ήμασταν όταν ξέσπασε η κρίση, παλεύοντας και πάλι για ένα καλύτερο μέλλον.