Πρώτα απ’όλα ας ξεκινήσουμε από το τι να μην κάνετε: Όταν η κόρη σας αρχίζει να δυσανασχετεί μην την παραπέμπετε στην σύντροφό σας. Η μαμά μπορεί να είναι ικανή στο να την κάνει να σταματά το κλάμα λίγο πιο γρήγορα από εσάς, όμως η αλήθεια είναι πως ό,τι ξέρει σχετικά με την «διαχείριση» της μικρής σας, το έμαθε στην πράξη.
Ο καλύτερος τρόπος να νιώσετε πιο άνετα με το νεογέννητο μωρό σας είναι μόνο με την συνεχή επαφή. Για την ακρίβεια, έρευνες δείχνουν πως το να μην αρπάζετε τέτοιες ευκαιρίες αλληλεπίδρασης φαίνεται να αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εμπόδια στους μπαμπάδες, προκειμένου να εξοικειωθούν με τα μωρά τους. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το μωρό σας, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα νιώσετε.
Ένα από τα πλεονεκτήματα του να περνάτε χρόνο με το μωρό σας είναι ότι σύντομα θα μάθετε να αναγνωρίζετε την γλώσσα της. Παρόλο που το λεξιλόγιό της είναι ανύπαρκτο ακόμα, αν προσέξετε καλά θα μπορέσετε να καταλάβετε την διαφορά ανάμεσα στο «είμαι κουρασμένη», «πεινάω», «άλλαξέ με» και «θέλω αγκαλιά».
Στην αρχή το κλάμα του μωρού σας θα ακούγεται ίδιο κάθε φορά, αλλά όσο καλύτερα την γνωρίζετε, τόσο ταχύτερα θα μπορείτε να διακρίνετε πότε θέλει τι. Όταν το καταφέρετε αυτό θα μπορείτε σταδιακά να φροντίσετε τις ανάγκες της και, ως εκ τούτου, θα έρθετε πιο κοντά.
Οι νέοι μπαμπάδες συχνά ανησυχούν για το τι να κάνουν με τα μωρά τους. Είναι γεγονός: Δε μπορούν να μιλήσουν, δε μπορούν να πιάσουν μια μπάλα και το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν σάλια. Όμως, ακόμα κι αν το μωρό σας είναι μόλις λίγων ημερών, μπορείτε να κάνετε πολλά απλά πράγματα μαζί της: Πάρτε την αγκαλιά και ακούστε μαζί μουσική, μιλήστε της ή διαβάστε της (οτιδήποτε –ακόμα και τα αθλητικά νέα). Αρκεί να ακούει την φωνή σας και να εξοικειώνεται με την παρουσία σας.
Σημείωση: Ακόμα κι αν η σύντροφός σας προθυμοποιηθεί να αναλάβει, μην ενδώσετε. Πείτε της ότι τα έχετε όλα υπό έλεγχο ή ότι θέλετε να εξασκηθείτε και το πιθανότερο είναι ότι δεν σας φέρει αντίρρηση. Φυσικά, μπορείτε πάντα να ζητάτε την συμβουλή της όταν δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε καταστάσεις, όπως η αλλαγή πάνα ή το ρέψιμο. Και μη φοβάστε να πάρετε μόνος αποφάσεις –ακόμα κι αν πού και πού κάνετε μικρά λάθη. Από αυτά θα μάθετε.
Πηγή: Babycenter