Ερώτηση:
Ο γιος μου, σχεδόν 7 ετών, έχει το σύνδρομο ντροπαλής ούρησης όπως μας είπε ο ουρολόγος. Δεν πάει τουαλέτα εκτός αν του το πει ο δάσκαλος, ενώ στο σπίτι δεν έχουμε πρόβλημα. Και γενικά είναι ένα πολύ ντροπαλό και ευαίσθητο παιδί, στο σημείο όμως που δεν κάνει γνωριμίες με καινούρια παιδάκια αν δεν πάω εγώ. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω; Ευχαριστώ πολύ.Απάντηση:
Ο γιος μου, σχεδόν 7 ετών, έχει το σύνδρομο ντροπαλής ούρησης όπως μας είπε ο ουρολόγος. Δεν πάει τουαλέτα εκτός αν του το πει ο δάσκαλος, ενώ στο σπίτι δεν έχουμε πρόβλημα. Και γενικά είναι ένα πολύ ντροπαλό και ευαίσθητο παιδί, στο σημείο όμως που δεν κάνει γνωριμίες με καινούρια παιδάκια αν δεν πάω εγώ. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω; Ευχαριστώ πολύ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Έχετε ένα υπέροχο γιο ο οποίος καθώς μεγαλώνει αναρωτιέται για το πώς θα σχετιστεί. Το ερώτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς ήδη οι σχέσεις με τους συνομηλίκους του έχουν γίνει πολύ σημαντικές και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του.
Ο γιος σας λοιπόν είναι ένα παιδί το οποίο ανησυχεί για το εάν επιτρέπεται να έχει ανάγκες, επιθυμίες, επιλογές. Αυτό εξηγεί τη συστολή στη συμπεριφορά του που περιγράφετε. Η δική σας αγωνία φαίνεται να του ενισχύει αυτήν την ανησυχία καθώς όπως λέτε δεν προσεγγίζει άλλα πρόσωπα χωρίς τη δική σας παρουσία. Νιώθει λοιπόν ότι χρειάζεται τη στήριξη σας, τη γνώμη σας και τη βοήθεια σας, επομένως δεν αξιοποιεί τις δικές του δυνατότητες.
Αυτό που θα ήταν βοηθητικό να κάνετε είναι να του ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του. Αυτό θα τα καταφέρετε όχι με το να του δίνετε λύσεις αλλά με το να του υπενθυμίζετε σε κάθε ευκαιρία πόσο υπέροχος είναι. Πόσο καλά τα καταφέρνει μόνος του και πόσο σημαντικός είναι. Είναι επίσης σημαντικό αντί να του δίνετε οδηγίες για το τι να κάνει, να τον ρωτάτε τι θα ήθελε και να συζητάτε για το πώς μπορεί να το καταφέρει.
Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο είναι η δική σας κοινωνική ζωή, δηλαδή των γονέων του. Ο τρόπος που σας βλέπει να σχετίζεστε αποτελεί παράδειγμα για εκείνον. Εάν λοιπόν εσείς είστε άνθρωποι κοινωνικά κλειστοί, είναι δύσκολο να περιμένετε ο γιος να ανοιχτεί με ευκολία. Εάν έχετε φίλους και ενεργό κοινωνική ζωή, τοτε μέσα από τη στάση σας του δίνετε πολλά χρήσιμα στοιχεία για το πώς και ο ίδιος να προχωρήσει.
Να τον χαίρεστε!
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.