Ένας δάσκαλος από την Νέα Υόρκη, με προϋπηρεσία 30 ετών σε δημόσια δημοτικά σχολεία και άλλων 20 χρόνια ως διάσημος ομιλητής σε διεθνές επίπεδο, αφού πέρασε χιλιάδες ώρες με τα παιδιά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα παιδιά χρειάζονται (μόνο!) 50 ώρες διδασκαλίας για να τους μεταδώσουμε τις βασικές παιδαγωγικές και μαθηματικές δεξιότητες. Έπειτα, μπορούν να επεξεργαστούν μόνα τους όλη αυτή τη γνώση μέχρι να την αφομοιώσουν και να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους.»
Οι 50 ώρες αντιστοιχούν σε περίπου 2 εβδομάδες σχολείου, ενώ τα σημερινά παιδιά περνούν συνολικά 12 με 15 χρόνια της ζωής σε μια σχολική αίθουσα. Με λίγα λόγια, αυτά που μπορούν να μάθουν με παιχνίδι ή δημιουργική απασχόληση στη φύση και στην επαφή τους με τον κόσμο, προσπαθούμε να τους τα διδάξουμε μέσα στους 4 τοίχους χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα.
Και μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε από τη μια στιγμή στην άλλη το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω:
Να προγραμματίσoυμε λιγότερες εξωσχολικές δραστηριότητες
Όταν τρέχουμε τα παιδιά από το σχολείο σε ένα κάρο εξωσχολικές δραστηριότητες, ακόμα κι εκείνες που τους αρέσουν, χάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους και μαζί την ευκαιρία να παίξουν, να χαζολογήσουν, να βαρεθούν και σταδιακά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους. Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και δεν είναι φορτωμένο με δραστηριότητες.
Να ελαττώσουμε το διάβασμα στο σπίτι
Οι σχολικές απαιτήσεις είναι κάθε χρόνο και μεγαλύτερες και πολλά παιδιά (κι από δίπλα οι γονείς!) περνούν πολύ χρόνο μελετώντας τα μαθήματά τους. Μιλήστε στη δασκάλα, στον διευθυντή του σχολείου ή στους άλλους γονείς και προσπαθήστε να τους πείσετε να βάζουν λιγότερες εργασίες για το σπίτι.
Να τα ενθαρρύνουμε να μελετούν… παίζοντας!
Μπορείτε να μείνετε στον κλασικό τρόπο μελέτης που προτείνει το σχολείο, ή να επιλέξετε να βοηθήσετε το παιδί στις εργασίες του μέσα από το παιχνίδι. Τα μαθηματικά, η ορθογραφία, η φυσικά ή η ιστορία, ίσως να μπορούν να διδαχθούν βιωματικά, με ευχάριστο τρόπο δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν και να διασκεδάσουν χωρίς να φορτωθούν με αχρείαστα άγχη.
Και το πιο σημαντικό, να τα εμπιστευόμαστε!
Δείξτε εμπιστοσύνη στα παιδιά όταν σας λένε πως διάβασαν ή πως χρειάζονται ξεκούραση. Ίσως το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν τα επιβραβεύσει με άριστους βαθμούς, αλλά εσείς τους δίνετε ένα πιο πολύτιμο μάθημα: να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να αυτονομούνται με αυτοπεποίθηση.
Πηγή: 1000hoursoutside.com