1. Μειώνει το στρες. Το κλάμα είναι ο πιο φυσικός τρόπος να ρίξουμε το στρες, σαν να μας ενημερώνει το μυαλό μας ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια και πως χρειάζεται ένα διάλειμμα.
2. Ρίχνει την πίεση του αίματος. Όλοι, φυσικά, θα έχετε παρατηρήσει ότι αφού κλάψατε, νιώθατε πολύ πιο ήρεμοι. Το κλάμα ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς και μας βοηθάει να ανασάνουμε όταν τα πράγματα γίνονται... ανυπόφορα.
3. Τα δάκρυα που προκαλούνται από θλίψη, και γενικότερα από συναισθήματα, απομακρύνουν τις τοξίνες που δημιουργεί το συναισθηματικό στρες, και ταυτόχρονα προκαλούν την έκκριση ενδορφινών, της «αντικαταθλιπτικής» ορμόνης που παράγει το σώμα μας. Επίσης, ενυδατώνουν τα μάτια και σκοτώνουν πολλά βακτήρια που εγκαθίστανται στην περιοχή και μπορούν να αποβούν βλαβερά για την όραση.
4. Τα δάκρυα περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαγγανίου, περίπου 30 φορές περισσότερο από όσο περιέχει το αίμα. Το μαγγάνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που λειτουργεί ως ρυθμιστής της διάθεσης, και όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά, μπορεί να παρουσιάσουμε συμπτώματα άγχους, φόβου και κατάθλιψης. Όταν το μαγγάνιο «ελευθερώνεται» με τα δάκρυα, η διάθεσή μας ανεβαίνει.
5. Έχει ανακαλυφθεί ότι οι άνθρωποι είμαστε τα μόνα θηλαστικά που δακρύζουν για συναισθηματικούς λόγους – με μόνες άλλες πιθανές εξαιρέσεις τους ελέφαντες και τους γορίλες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κλάμα ως μέσο έκφρασης είναι ένα από τα πράγματα που μας καθιστούν… ανθρώπους!
6. Το κλάμα είναι ένας πολύ υγιής τρόπος να έρθουμε αντιμέτωποι με τα προβλήματά μας. Μέσα στην μέρα, κρατάμε μέσα μας πολλά συναισθήματα, τα οποία κάπως πρέπει να εκφραστούν, προτού αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Κλαίγοντας, εξωτερικεύουμε την θλίψη, την οργή ή την αγανάκτησή μας, και είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε πιο ορθολογικά ό,τι μας βαραίνει.
7. Μας βοηθάει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Όταν κλαίμε, είναι λάθος να απολογούμαστε – στους άλλους ή σ’ εμάς – και να σκεφτόμαστε ότι είμαστε υπερβολικά αδύναμοι, ότι «τα μεγάλα παιδιά δεν κλαίνε» και όλες αυτές τις κλισέ φράσεις. Είναι, μάλιστα, η καλύτερη στιγμή να είμαστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό μας.