Φωτογραφία: popaganda.gr
Τι χρειάζεστε
500 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια φασόλια γίγαντες που έχουν μουσκέψει σε νερό από το προηγούμενο βράδυ
250 γραμμάρια φέτα τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
Μισό φλυτζάνι του τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος
Μισό φλιτζάνι του τσαγιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι και θυμάρι
Τι κάνετε
Αρχικά, ξεπλένετε τους γίγαντες, τους βάζετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή, δεν θέλουμε να λιώνουν στο πηρούνι, αλλά να κρατάνε λίγο. Γεμίζετε μια κούπα με ζωμό, σουρώνετε και τους βάζετε στην άκρη.
Πριν συνεχίσετε, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κατόπιν, βάζετε το μισό ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα (ή ένα μεγάλο τηγάνι) και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι και το πράσο και σωτάρετε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο. Προσθέτετε το σπανάκι και σωτάρετε για λίγο μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να αχνιστεί ελαφρώς.
Ρίχνετε τα σωταρισμένα λαχανικά και τα φασόλια σε μια γάστρα μαζί με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζωμό που έχετε κρατήσει. Ανακατεύετε καλά, κλείνετε τη γάστρα και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Βγάζετε το καπάκι, πασπαλίζετε με την τριμμένη φέτα και τον άνηθο και αφήνετε τη γάστρα ανοιχτή στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά.
Καλή απόλαυση!