Ψυχραιμία
Καταρχάς, ψυχραιμία! Τα μικροατυχήματα είναι μέσα στη ζωή και πρέπει να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν. Η ηρεμία και το καθησυχαστικό μας χαμόγελο λειτουργεί κατευναστικά στα παιδιά. Μπορεί να μην απαλύνει τον πόνο της πληγής, αλλά απομακρύνει τον φόβο του αίματος και της άβολης κατάστασης που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Όταν, λοιπόν, έρθει το αγγελούδι σας με ματωμένα γόνατα ή γρατζουνιές στο μέτωπο, πείτε του πως δεν είναι κάτι σοβαρό, επιβεβαιώστε το πως όλα θα πάνε καλά και περιποιηθείτε το τραύμα.
Καθαρισμός και προστασία της πληγής
Το πρώτο βήμα για τη βέλτιστη επούλωση της πληγής, είναι ο καθαρισμός της. Πρέπει να απομακρύνετε τη βρωμιά, τα μικρόβια και τα αόρατα σωματίδια γρήγορα και άμεσα, ώστε να μην προλάβει η μόλυνση να εξαπλωθεί στον βαθύτερο ιστό. Καλό είναι, λοιπόν, να έχετε στην τσάντα σας ένα σπρέι καθαρισμού πληγών Hansaplast το οποίο είναι ειδικό για παιδιά και προλαβαίνει τον κίνδυνο με μία κίνηση, χωρίς να ταλαιπωρηθεί το μικρό σας.
Αφού βεβαιωθείτε πως η πληγή είναι απολύτως καθαρή, χρειάζεται να την προστατεύσετε από τα βακτήρια του περιβάλλοντος αλλά και του νερού. Το νερό, εκτός από το ότι μπορεί να είναι μολυσμένο, προκαλεί πρήξιμο του δέρματος και μπορεί να οδηγήσει στην καθυστέρηση του κλεισίματος της πληγής. Προστατεύστε, λοιπόν, την πληγείσα περιοχή με ένα επίθεμα ή μία αποστειρωμένη γάζα πληγής Hansaplast που είναι αδιάβροχη και επουλώνει τις πληγές ασφαλέστερα και πιο γρήγορα, με μικρότερη πιθανότητα να δημιουργηθεί ουλή.
Επούλωση και παρακολούθηση
Η επούλωση της πληγής είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που πολλοί δεν γνωρίζουμε. Νομίζουμε πως ο καθαρισμός και το επίθεμα hansaplast είναι αρκετά για την περιποίησή της, όμως η πραγματικότητα είναι πως ένα μικροατύχημα, αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να αφήσει σημάδι για πολύ καιρό – εάν όχι για πάντα. Κάθε φορά που θα αλλάζετε επίθεμα εφαρμόζετε την κρέμα επούλωσης πληγών Hansaplast ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό φίλμ στην πληγή, αλλά και το ιδανικό υγρό περιβάλλον που προάγει έως και δύο φορές ταχύτερη επούλωση και συμβάλλει στη μείωση των ουλών.
Και φυσικά, αφού έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, παρακολουθείτε την πληγή, ακόμα κι αν σας φαίνεται ασήμαντη. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθεί και να κακοφορμίσει, δημιουργώντας στο μικρό σας επιπλέον προβλήματα υγείας. Επίσης, πρέπει να έχετε το νου σας ώστε να εξασφαλίσετε πως η πληγή σταδιακά επουλώνεται. Σε αντίθετη περίπτωση, το τραύμα ίσως είναι αρκετά βαθύ και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση όπως ράμματα. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε το χτύπημα και καλέστε το γιατρό σας εάν χρειαστεί.
Συζητήστε με το παιδί για τα ατυχήματα
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με τα παιδιά μας, και κυρίως για πράγματα που τα φοβίζουν. Το αίμα, ένα χτύπημα ή μια ασυνήθιστη κατάσταση τα τρομοκρατεί επειδή δεν γνωρίζουν πώς και γιατί συμβαίνουν. Εξηγήστε του γιατί τρέχει αίμα από την πληγή του, γιατί πρέπει να καθαριστεί και να καλυφθεί και γιατί η διαδικασία αυτή είναι φυσιολογική και καθόλου ανησυχητική.
Αφού αντιληφθούν όλα τα παραπάνω, είναι καλό να δείξετε στο παιδί πώς να αντιμετωπίζει μόνο του ένα μικροατύχημα. Το να μάθουν να φροντίζουν τον εαυτό τους ακόμα κι όταν εσείς δεν είστε κοντά, δημιουργεί ασφάλεια όχι μόνο σε εσάς αλλά και στα παιδιά. Φροντίστε, λοιπόν, να έχουν πάντα μαζί τους – στη σχολική τους τσάντα για παράδειγμα- ένα σπρέι καθαρισμού και επιθέματα ώστε να περιποιηθούν τον εαυτό τους σωστά και ολοκληρωμένα.