Φωτογραφία: Reader.gr
Τι θα χρειαστείτε
140 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
Μισό κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι
Ενάμισι κουταλάκι του γλυκού μέλι
Μισό φλυτζάνι (125 γραμμάρια) χλιαρό νερό
4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Ένα μπολ με αρκετούς ηλιόσπορους μαζί με ό,τι άλλο θέλετε, όπως σουσάμι λευκό και μαύρο, λιναρόσπορους, παπαρουνόσπορους, σπόρους τσία ή κολοκυθόσπορους σπασμένους (επειδή είναι σχετικά μεγάλοι).
Τι θα κάνετε
Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 160 βαθμούς, στον αέρα. Μέσα σε ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
Στο μπολ του μίξερ ρίξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ελαιόλαδο και, προαιρετικά, μια μικρή ποσότητα κοπανισμένους σπόρους. Προσθέστε το μίγμα του νερού με το μέλι και ανακατέψτε (με το μίξερ ή με τα χέρια) μέχρι η ζύμη σας να είναι έτοιμη.
Φτιάξτε τα κριτσίνια σας, τσιμπώντας ίση ποσότητα ζύμης κάθε φορά και πλάθοντάς την σε «φιδάκια» με ίσο πάχος. Εάν είναι ομοιόμορφα, θα ψηθούν όλα στον ίδιο χρόνο και θα είναι το ίδιο τραγανά μέσα και έξω.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε νερό με ζάχαρη. Ένα ένα, περάστε τα φιδάκια σας μέσα από το ζαχαρόνερο και βουτήξτε τα στο μπολ με τους σπόρους να γεμίσουν παντού.
Κατόπιν, τοποθετήστε την πρώτη φουρνιά στο ταψί με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλετε, αφήστε να κρυώσουν και σερβίρετε με το αγαπημένο σας ντιπ.
Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη, κρατήστε την στην κατάψυξη μέχρι την άλλη φορά που θα λαχταρήσετε κριτσίνια. Πιστέψτε μας, δεν πρόκειται περιμένετε πολύ!