Τι θα χρειαστείτε
500 ml χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
600 γραμμάρι αλεύρι κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
Λάδι για το τηγάνισμα
Τι πρέπει να κάνετε
- Βάζετε σ' ένα μπολ 100 ml χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
- Σ΄ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύετε το κοσκινισμένο αλεύρι, το αλάτι και προσθέτετε τη βανίλια. Φτιάχνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατεύετε με το σύρμα και προσέτε σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι ο χυλός να είναι πηχτός.
- Στη συνέχεια σκεπάζετε το μπολ με μια πετσέτα και τπ αφήνετε 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει ο χυλός και να εμφανιστούν μικρές φουσκαλίτσε στην επιφάνειά του.
- Ρίχνετε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα, μέχρι η στάθμη να φτάσει λίγο πιο πάνω από τη μέση του σκεύους. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ώσπου να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει.
- Βάζετε το χέρι σα στο μπολ με τη ζύμη και κλείνετε τη χούφτα σας σε γροθιά, ενώ με ένα κουτάλι παίρνετε την ποσότητα που θα βγει από την επόμενη μεριά της γροθιάς. Ρίχνετε την κουταλιά στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.
- Αναποδογυρίζετε τους λουκουμάδες μέσα στο λάδι και τους τηγανίζετε για 5 λετπά μέχρι να φουσκώσουν. Τους βγάζετε και του τοποθετείτε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Για το σερβίρισμα, πασπαλίζετε με μέλι και κανέλα, άχνη ζάχαρη ή... μερέντα.
Καλή απόλαυση!