Οι διεθνείς ηγέτες έχουν δεσμευτεί για την ισότητα των δύο φίλων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια παγκόσμια κατάταξη που παρουσιάστηκε στη μεγαλύτερη διεθνή διάσκεψη για θέματα ισότητας των φύλων, 1,4 δισεκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στερούνται ακόμα το δικαίωμά τους για ένα πιο δίκαιο μέλλον.
Η έρευνα αποκαλύπτει πως η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει θέσει ως στόχο μία ισότιμη κοινωνία μέχρι το 2030, φαίνεται πως απέχει πολύ από το να τον πραγματοποιήσει αφού καμία χώρα δεν έχει φθάσει στην τελική ευθεία για την επίτευξη του στόχου.
Η νέα κατάταξη αξιολογεί 129 χώρες με βάση δεκάδες στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που αφορούν τις γυναίκες είτε πρόκειται για την υγεία, την παιδεία, την βία ή την εργασία, διαμορφώνεται ως εξής:
- Η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, ενώ το Κονγκό, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Τσαντ στις τελευταίες θέσεις.
- Σχεδόν το 40% των γυναικών και κοριτσιών -1,4 δισεκατομμύρια- ζουν σε χώρες που οι συνθήκες ζωής τους κρίνονται ως «πολύ αρνητικές».
- Άλλο 1,4 δισεκατομμύρια ζουν σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται «αρνητικές».
- Μόλις το 8% των κοριτσιών και γυναικών ζουν σε χώρες με συνθήκες που χαρακτηρίζονται «θετικές» ενώ καμία χώρα δεν κατάφερε να πάρει «άριστα».
- Ο παγκόσμιος μέσος όρος, δυστυχώς, σχετικά με τα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής των γυναικών, χαρακτηρίστηκε ως «αρνητικός».