Τι θα χρειαστείτε
1 κοτόπουλο ολόκληρο
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε μικρά κομμάτια
Λίγο πιπέρι πράσινο σε κόκκους
Ελάχιστο θυμάρι
1 μεγάλο καρότο χοντρό
1 κομμάτι τζίντζερ
Χυμό από μισό πορτοκάλι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο (κρύο)
Ελάχιστο αλεύρι
Κρασί πόρτο
1 βραστή πατάτα με τη φλούδα
Φρέσκο θυμάρι(λίγο)
2 μανιτάρια king oyster
4 μανιτάρια Brown
Σκόνη espresso
2 σκόρδα
Τρούφα σε φλοίδες σε βαζάκι
Λίγο λάδι τρούφας
Φρέσκα φύλλα σπανάκι (αρκετά ώστε να καλύψουν τα φιλέτα του κουτόπουλου)
Φύτρες παντζαριού και φύτρες από ραπανάκι (για ντεκόρ)
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Ξεκοκαλίζετε και φιλετάρετε το κοτόπουλο. Κρατάτε στην άκρη το στήθος, και το υπόλοιπο το σπάτε σε μικρά κομμάτια (φιλέτα) μαζί με τα κόκκαλα.
Βήμα 2ο
Τοποθετείτε το κοτόπουλο (πλην του στήθους) σε μία κατσαρόλα και το τσιγαρίζετε χωρίς λάδι. Ρίχνετε λίγους κόκκους πράσινου πιπεριού, ελάχιστο θυμάρι και 1 σκόρδο μαζί με τη φλούδα. Αφήνετε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα τα φιλέτα κοτόπουλου.
Βήμα 3ο
Χτυπάτε σε ένα μπλέντερ το κρεμμύδι με κρασί πόρτο τόσο ώστε να καλύπτει το κρεμμύδι.
Βήμα 4ο
Αφού έχει πάρει χρώμα το κοτόπουλο, ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με το πόρτο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ξεκολλήσουν τα υλικά από τον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτετε ελάχιστο αλεύρι και το αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια, ρίχνετε κρύο νερό και το αφήνετε και πάλι να βράσει για περίπου 25 λεπτά.
Σάλτσα
Βήμα 5ο
Σουρώνετε τον ζωμό της κατσαρόλας και τον βάζετε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις βράσει, το «δένετε» με κρύο βούτυρο χτυπώντας τον δυνατά. Προσθέτετε λίγο καφέ espresso.
Καρότο
Βήμα 6ο
Στο μεταξύ, κόβετε το καρότο με τη φλούδα σε δύο μεγάλα, στρογγυλοποιημένα κομμάτια όπως στο βίντεο, και το τοποθετείτε σε ένα τηγάνι με αλάτι. Κάνετε το ίδιο με το τζίντζερ που αφήνετε ακαθάριστο και κομμένο στα δύο και τον χυμό από ένα πορτοκάλι. Προσθέτετε το βούτυρο και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις το βούτυρο και το πορτοκάλι σχηματίσουν μία παχύρευστη σάλτσα, τα αφαιρείτε από τη φωτιά.
Κενέλ πατάτας
Βήμα 7ο
Σπάτε την βρασμένη πατάτα σε χοντρά κομμάτια, την βάζετε σε ένα μπολ, προσθέτετε μία σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε. Προσοχή: η πατάτα δεν πρέπει να γίνει πουρές.
Βήμα 8ο
Παίρνετε ένα μικρό ταψάκι, το καλύπτετε με λαδόκολλα και λίγο λάδι. Δημιουργείτε τα κενέλ πατάτας όπως στο βίντεο, τα βάζετε στην λαδόκολλα και τα τοποθετείτε στον φούρνο για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Μανιτάρια King Oyster για γαρνιτούρα
Βήμα 9ο
Κόβετε τα μανιτάρια king oyster σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζετε σε ένα τηγάνι και τα σοτάρετε μαζί με τα μανιτάρια brown, αφού τα έχετε ψιλοκόψει πολύ καλά. Ρίχνετε ελάχιστο κρασί πόρτο, και λίγο λάδι τρούφας. Τα αφήνετε στη φωτιά για λίγα λεπτά, κι έπειτα τα αφαιρείτε.
Φιλέτο κοτόπουλου
Βήμα 10ο
Κρατάτε το στήθος του κοτόπουλου, σηκώνετε το δέρμα και το γεμίζετε με φλούδες τρούφας, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
Βήμα 11ο
Ανοίγετε το φιλέτο, το καλύπτετε με φρέσκα φύλλα από σπανάκι και γεμίζετε με τα μανιτάρια (κρατάτε λίγα για το στήσιμο του πιάτου). Το τυλίγετε και το δένετε με έναν σπάγκο.
Βήμα 12ο
Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι με λάδι μέχρι το κοτοπούλο να πάρει χρώμα.
Βήμα 13ο
Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Πώς στήνετε το πιάτο
Βάζετε τη σάλτσα στο κέντρο. Κόβετε τη μπαλοτίνα κοτόπουλου διαγώνια και τοποθετείτε πάνω τα σοταρισμένα μανιτάρια king oyster. Προσθέτετε τα κενέλ πατάτας, τα γλασέ καρότα και στολίζετε με το παντζάρι και τις φύτρες. Πασπαλίζετε με άνθος αλατιού αρωματισμένο με λεμόνι και λίγο τριμμένο espresso.