Η φωνή αλλάζει
Εσείς ενδεχομένως να μην το έχετε παρατηρήσει, ωστόσο μπορείτε να ρωτήσετε τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν για να σας πουν αν ισχύει. Βασιζόμενοι σε σχετική έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, διαπίστωσαν πως η φωνή των γυναικών μετά τον τοκετό γίνεται πιο επίπεδη και μονότονη ενώ η έντασή της γίνεται πιο χαμηλή. Ένα χρόνο μετά, όμως, επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα. Γι’ αυτή την αλλαγή ενδεχομένως ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες επηρεάζουν ακόμα και τις φωνητικές χορδές στο σώμα των γυναικών. Για όσους ξέρουν από μουσική, η φωνή χαμηλώνει κατά 2.2 ημιτόνια ή κατά 2 νότες του πιάνου.
Ωστόσο, εμείς έχουμε μια άλλη πιο χιουμοριστική αλλά ίσως και πιο ρεαλιστική εξήγηση. Μετά τον τοκετό, κάνεις όση λιγότερη φασαρία μπορείς και άρα μιλάς όσο πιο σιγά μπορείς για να μην ξυπνήσεις/ ενοχλήσεις το μωρό σου που μόλις ξάπλωσε ή ηρέμησε. Μόλις περάσει ο πρώτος χρόνος, όμως, αναγκαστικά οι φωνές επανέρχονται μαζί με τις καινούριες ανακαλύψεις του μικρού σου…
Το μυαλό λειτουργεί καλύτερα
*Φωτογραφία: brightside.me
Έχει τύχει να έχετε μια συνάδελφο στη δουλειά που γέννησε μόλις πριν από 3 μήνες και όμως να τα κάνει όλα πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους; Οι επιστήμονες διατείνονται ότι κάποιους μήνες μετά τον τοκετό, ο εγκέφαλος της γυναίκας λειτουργεί με μεγαλύτερη εγρήγορση γιατί έχει μάθει να αντεπεξέρχεται και να ικανοποιεί τις ανάγκες δύο ατόμων, δηλαδή της μητέρας και του μωρού. Οι γυναίκες μπορεί να διανύουν μια κατά τ’ άλλα κουραστική και ευάλωτη περίοδο, όμως είναι σε θέση να παίρνουν πιο εύκολα αποφάσεις και να λύνουν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν πως αυτή η περίοδος είναι τόσο σημαντική για την εξέλιξη της γυναίκας όσο και η εφηβεία.
Το σώμα κάνει πιο εύκολη μια δεύτερη πιθανή εγκυμοσύνη
Μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η περίοδος της γυναίκας σταματάει έτσι ώστε να αποτρέψει κάποια επόμενη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, γίνεται κάτι άλλο αξιοθαύμαστο στο σώμα της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα «πέφτει» έτσι ώστε να μπορέσει να δεχτεί το έμβρυο και να μην το «πολεμήσει» σαν ένα ξένο σώμα που πρέπει να αποβάλλει. Το γυναικείο σώμα, όμως, συνεχίζει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ακόμα και 4-5 χρόνια μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα να είναι πιο κατάλληλα προετοιμασμένο σε περίπτωση επόμενης εγκυμοσύνης αυτό το διάστημα. Ίσως έτσι εξηγείται και ο ισχυρισμός πολλών γυναικών ότι η δεύτερη εγκυμοσύνη τους ταλαιπώρησε πολύ λιγότερο από την πρώτη.
Οι ορμόνες αλλάζουν και… αυξάνουν το άγχος μας
*Φωτογραφία: brightside.me
Είναι αυτονόητο πως δεν περιμέναμε τους επιστήμονες να μας το πουν. Ειδικά αν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά, το άγχος σε κυριεύει και γίνεται ο δεύτερος εαυτός σου. Πού οφείλεται όμως αυτή η έκρηξη άγχους; Η απάντηση είναι και πάλι μία: στις ορμόνες. Τα επίπεδα της προγεστερόνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την χαλάρωσή μας, μειώνονται κατά πολύ μετά την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην μπορεί εύκολα να ηρεμήσει. Ταυτόχρονα, η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, αυξάνεται και βοηθά τη μητέρα να δεθεί με το νεογέννητο μωρό της, κάνοντας τα πάντα για να ικανοποιήσει όλες του τις ανάγκες- και η αλήθεια είναι πως είναι πολλές!
Η λίμπιντο επηρεάζεται (αρνητικά)
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να ξανααποκτήσει η νέα μαμά της παλιά της διάθεση για σεξ. Πρώτον, η νέα μαμά επικεντρώνεται στη φροντίδα του μωρού της και αφήνει πίσω τον εαυτό της. Δεύτερον, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά και η λίμπιντό της. Το φαινόμενο αυτό, δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί- είναι φυσιολογικό και παροδικό.
Το συμπέρασμα είναι ένα: το γυναικείο σώμα λειτουργεί με αξιοθαύμαστο τρόπο και απ’ ό,τι φαίνεται, κάνει τα πάντα για να προστατέψει όχι μόνο τη νέα μαμά, αλλά και το νεογέννητο μωρό της. Αυτό από μόνο του δεν είναι ένδειξη του μεγαλείου της φύσης;
Πηγές: brightside.me, webmd.com