Γιατί κατουριέμαι συνέχεια;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας συσσώρευε υγρά. Τώρα που επιστρέφει στη φυσιολογική του κατάσταση, όλα αυτά τα υγρά πρέπει να πάνε κάπου. Τα επιπλέον υγρά, οι ιστοί και το αίμα που απαιτούσε η κύηση, πρέπει να διαλυθούν. Θα αποβληθούν από τον οργανισμό μέσω των νεφρών σαν ούρα.
Τις μέρες μετά τη γέννα, θα ουρείτε πιο συχνά και σε μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα ξεφορτώνεται τα περιττά πλέον υγρά. Επίσης, θα ιδρώνετε περισσότερο. Μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να πλένεστε συχνά κατά τη φάση αυτή.
Για λίγο διάστημα, μπορεί να έχετε πρησμένα πόδια και αστραγάλους, καθώς τα επιπλέον υγρά κινούνται στο σώμα. Το πρήξιμο μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο κι απ’ όταν ήσασταν έγκυος.
Παρόλο που ο οργανισμός σας προσπαθεί να αποβάλλει τα υγρά, πρέπει να συνεχίσετε να πίνετε άφθονο νερό για να κρατήσετε υγιή την κύστη σας. Το να παραμένετε ενυδατωμένη θα σας βοηθήσει ακόμη να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Αν θηλάζετε, θα αισθάνεστε διψασμένη, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα κοντά σας ένα ποτήρι νερό όταν ταΐζετε το μωρό.
Είναι φυσιολογικό να μην ξέρω πότε θέλω να πάω στην τουαλέτα;
Ναι, αλλά μην ανησυχείτε, δεν κρατάει για πολύ. Είναι επειδή τα νεύρα που συνδέονται με το πυελικό έδαφος τεντώνονται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό κάνει τους μυς να είναι μουδιασμένοι για λίγο. Η απώλεια ούρων όταν βήχετε, φταρνίζεστε, γελάτε ή γυμνάζεστε είναι απολύτως συνηθισμένη αμέσως μετά τη γέννα.
Στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης, το πυελικό έδαφος βρισκόταν κάτω από έντονη πίεση. Το βάρος της μήτρας, το μωρό, ο πλακούντας και το αμνιακό υγρό καταπόνησαν τους μυς σας. Όταν γεννήσατε, οι μυς αυτοί χαλάρωσαν και τέντωσαν για να επιτρέψουν στο βρέφος να βγει.
Μπορείτε να ενδυναμώσετε τους μυς του πυελικού εδάφους κάνοντας ειδικές ασκήσεις (βρείτε τις εδώ). Στην αρχή, πιθανόν να μην καταλαβαίνετε πολλά όταν τις κάνετε, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα παραπάνω από απλές συσπάσεις των μυών.
Συνεχίστε την προσπάθεια, ακόμη κι αν δεν αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Η μαία θα σας εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό να τις κάνετε. Μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά της αν νομίζετε ότι δεν έχετε κατανοήσει σωστά την τεχνική.
Η ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους θα λύσει το πρόβλημα της ακράτειας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αν, όμως, δεν δείτε αλλαγή, μιλήστε στον γιατρό ή τη μαία σε περίπτωση που χρειάζεστε φυσικοθεραπεία ή θεραπεία για την ακράτεια.
Γιατί έχω κράμπες στην κοιλιά;
Αυτό που αισθάνεστε είναι τη μήτρα σας που επιστρέφει στο μέγεθος πριν από την εγκυμοσύνη. Λίγο πριν γεννήσετε, η μήτρα είχε περίπου το 25πλάσιο μέγεθος από το φυσιολογικό της. Μέσα σε μερικά λεπτά μετά τη γέννα, η μήτρα ξεκινά να συρρικνώνεται, μ σαν γροθιά. Οι ίνες της σφίγγονται με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν για να ωθήσουν το μωρό προς τα έξω, προκαλώντας κράμπες γνωστές ως «υστερότοκοι πόνοι». Οι πόνοι μοιάζουν με αυτούς της περιόδου. Απαιτούνται κάποιες εβδομάδες για να επανέλθει η μήτρα στο φυσιολογικό της μέγεθος.
Η μαία θα ελέγξει τη μήτρα σας όταν θα σας επισκεφθεί αμέσως μετά τον τοκετό. Θα τοποθετήσει το χέρι της στην κοιλιά σας για να αισθανθεί την κορυφή της μήτρας σε σχέση με το κάτω μέρος της κοιλιάς και το ηβικό οστό. Ενημερώστε τη μαία αν πονάτε όταν σας πιέζει σε αυτό το σημείο, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη μόλυνσης.
Το εσωτερικό στρώμα των κυττάρων της μήτρας αρχίζουν να αποβάλλονται από το σώμα κατά τη διάρκεια της λοχείας και θα είναι σαν να έχετε περίοδο. Αυτό μπορεί να κρατήσει έως 6 εβδομάδες. Στην αρχή, το χρώμα θα είναι έντονο κόκκινο αλλά σταδιακά θα γίνεται πιο απαλό έως ότου σταματήσει.
Γιατί ακόμη φαίνομαι σαν να είμαι έγκυος;
Οι μυες της κοιλιάς έχουν τεντωθεί και εξασθενήσει, ενώ η μήτρα χρειάζεται χρόνο μέχρι να συρρικνωθεί. Αμέσως μετά τη γέννα, οι γιατροί συνιστούν να ξεκινήσετε την εκγύμναση των κοιλιακών μυών το συντομότερο δυνατόν. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε τη φόρμα σας και θα μειώσει την πιθανότητα να επιβαρύνετε τη μέση σας.
Ξεκινήστε με ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων. Ακούστε το σώμα σας. Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχατε πόνο στη μέση ή την κοιλιά, ζητήστε τη συμβουλή της μαίας ή κάποιου φυσικοθεραπευτή πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε.
Θα έχω γάλα για το μωρό μου;
Από τη στιγμή που θα γεννήσετε, το σώμα σας ξαναπιάνει δουλειά. Το βύζαγμα του μωρού και δύο ορμόνες, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη, ενεργοποιούν την παραγωγή γάλακτος. Αν τις πρώτες φορές που θηλάσετε, αισθανθείτε κράμπες στην κοιλιά, είναι επειδή η οξυτοκίνη προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα (και άρα υστερότοκους πόνους).
Κάθε φορά που θηλάζετε, ο οργανισμός σας στέλνει εντολή στον εγκέφαλο να εκλύσει περισσότερες ορμόνες και να παράγει περισσότερο γάλα. Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Αν αποφασίσετε να μην θηλάσετε, το σώμα θα παράγει λίγο γάλα, κάνοντας το στήθος σας να αισθάνεται βαρύ. Ωστόσο, χωρίς τη «ζήτηση», σύντομα θα σταματήσει και η «παραγωγή».
Το πρώτο, πλούσιο γάλα ονομάζεται πρωτόγαλα και παράγεται μόνο σε μικρές ποσότητες. Μετά τις 2-5 μέρες, θα ξεκινήσετε να παράγετε κανονικό γάλα. Σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να παράγουν την απαιτούμενη ποσότητα. Αν ανησυχείτε ότι το μωρό δεν τρέφεται επαρκώς, μιλήστε στη μαία. Κατά πάσα πιθανότητα, θα διαπιστώσετε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το μωρό δεν βυζαίνει σωστά από τον μαστό.
Πότε θα μπορώ να ξανακαθίσω άνετα;
Είναι πολύ συχνό στους φυσιολογικούς τοκετούς να δημιουργείται ένα μικρό τραύμα στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του περίνεου. Συνήθως, θεραπεύεται πολύ γρήγορα, αλλά σε περίπτωση που το τραύμα είναι πιο μεγάλο ή έχει γίνει περινεοτομή, απαιτείται περισσότερος χρόνος για την επούλωση. Τα ράμματα μπορεί να είναι επώδυνα για λίγες μέρες ή και εβδομάδες.
Συζητήστε με τη μαία αν ανησυχείτε για τον πόνο ή για την πορεία της ίασης του περίνεου, ενώ μην παραλείπετε τις ασκήσεις πυελικού εδάφους, οι οποίες μειώνουν το πρήξιμο και επιταχύνουν την επούλωση.
Ποια θα είναι τα συναισθήματά μου;
Όπως οι περισσότερες νέες μαμάδες, θα έχετε ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα εξής:
- Σωματική δυσφορία μετά τον τοκετό
- Αυξημένες απαιτήσεις για τη φροντίδα του μωρού
- Ανησυχίες για τον ρόλο του γονιού
- Ελλιπής ύπνος
- Ορμονικές αλλαγές
Όποια κι αν είναι η αιτία, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε καταβεβλημένη, ευσυγκίνητη και θλιμμένη τις πρώτες μέρες. Αν το αίσθημα άγχους και αναστάτωσης δεν φύγει μετά τις πρώτες εβδομάδες ή αν αισθάνεστε χειρότερα αντί για καλύτερα, μιλήστε με τον γιατρό. Μπορεί να έχετε επιλόχειο κατάθλιψη και σε μια τέτοια περίπτωση, χρειάζεστε τη βοήθεια ειδικού.
Πώς θα αντιμετωπίσω την εξάντληση;
Δεν θα ήταν έκπληξη, αν και μόνο διαβάζοντας όλα αυτά, σας έρχεται να πάρετε έναν υπνάκο. Η τεράστια αλλαγή από έγκυος σε νέα μαμά είναι εξουθενωτική. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο οργανισμός αντιστρέφει αλλαγές που χρειάστηκαν 9 μήνες για να γίνουν.
Μια πολύ καλή ιδέα είναι να κοιμάστε επιπλέον κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν θα κοιμάται και το μωρό. Κάτι τέτοιο γίνεται πιο δύσκολο, αν έχετε ήδη άλλα παιδιά, γι’ αυτό ζητήστε τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Ακούστε το σώμα σας και πάρτε έναν υπνάκο όταν σας δίνεται η ευκαιρία. Θα αντεπεξέλθετε στις πρώτες μέρες «κλέβοντας» ξεκούραση όποτε είναι δυνατόν, και με τη βοήθεια του πιο σπουδαίου: του πανέμορφου μωρού σας.
Πηγή: Babycentre.co.uk