Απαντά ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Γιώργος Δουργούτης
Τι συμβολίζει η κόκκινη ομπρέλα; Γίνεται το μέσο έτσι ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη;
Η κόκκινη ομπρέλα είναι ένας καθαρός συμβολισμός. Δείχνει ότι όταν επιθυμούμε κάτι πραγματικά, υπάρχει ο τρόπος ώστε να το πετύχουμε- αρκεί να το επιθυμούμε με ειλικρίνεια. Η ομπρέλα είναι ένα μέσο ώστε τα παιδιά να κάνουν μια φανταστική διαδρομή που θα τα οδηγήσει σε πολύ όμορφα μονοπάτια της τέχνης. Το καλό είναι ότι τα φέρνει σε επαφή με πολυδιάστατο τρόπο. Δηλαδή μέσω του θεάτρου,των εικαστικών τεχνών αλλά και του τραγουδιού και της μουσικής. Επίσης, τους δίνει μυθολογικά στοιχεία και το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά μέσα από τα διαδραστικά μέρη της παράστασης γίνονται και εκείνα κομμάτι του έργου.
Πώς είναι να σκηνοθετείς ένα έργο για παιδιά; Ισχύει ότι είναι πιο αυστηρό κοινό από τους ενήλικες;
Σίγουρα είναι πιο αυθόρμητο. Οπότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να ακούσεις το οτιδήποτε!
Για εσάς, ποιο είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που περνάει το έργο; Πού δώσατε έμφαση σκηνοθετικά;
Πιστεύω ότι ένα θεατρικό έργο σκηνοθετικά οφείλει να έχει πολλαπλές διαστάσεις. Όσο
πιο πολυδιάστατο είναι, τόσο περισσότερα είναι και τα μηνύματα που έχει να δώσει στο κοινό. Κεντρικό μήνυμα του έργου είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Η ομπρέλα επιθυμεί με αγνότητα και αθωότητα. Και η επιθυμία της αποκτάει υπόσταση και γίνεται πραγματικότητα. Τολμάει και πετυχαίνει αυτό που για τους υπόλοιπους μοιάζει απραγματοποίητο.
Αν ήσαστε εσείς η κόκκινη ομπρέλα, ποια έργα ζωγραφικής θα θέλατε να γνωρίσετε;
Θα ήθελα να μπορούσα να γίνω μέρος πολλών και όχι ενός! Και σίγουρα δεν το λέω από πλεονεξία αλλά από αγάπη και θαυμασμό.
Απαντά η συγγραφέας κ. Ελπίδα Μηναδάκη...
Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε μια ιστορία που εστιάζει στην τέχνη; Πιστεύετε ότι τα παιδιά σήμερα δεν έχουν αρκετά καλλιτεχνικά ερεθίσματα;
«Η Γέννηση της Αφροδίτης» είναι ένας από τους αγαπημένους μου πίνακες. Γιατί συνδυάζει μια ολόκληρη εποχή, αυτή της αναγέννησης με την υπογραφή ενός μεγάλου Ιταλού ζωγράφου, του Σάντρο Μποτιτσέλι και ταυτόχρονα αναφέρεται σε ένα πολύ σημαντικό μυθολογικό γεγονός, αυτό της γέννησης της θεάς Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς. Συνεπώς, θεώρησα ότι μια ωραία ιστορία με κεντρικό πυρήνα έναν τέτοιο πίνακα, θα είχε πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά και θα τους μάθαινε πολλά πράγματα. Τα παιδιά έχουν αρκετά ερεθίσματα σήμερα και ενδιαφέρονται πολύ για την τέχνη. Ευτυχώς και οι εκπαιδευτικοί και οι περισσότεροι γονείς ωθούν τα παιδιά σε αυτή την κατεύθυνση.
Εκτός από τη συγγραφή του βιβλίου, αναλάβατε την θεατρική διασκευή κι επιμέλεια της παράστασης. Πόσο δύσκολη ήταν η μεταφορά της ιστορίας στο θεατρικό σανίδι;
Ήταν κάτι καινούριο για μένα. Το να ταξιδεύεις μέσα από ένα βιβλίο είναι μια τελείως διαφορετική διαδικασία από μία θεατρική παράσταση. Επειδή έκανα η ίδια και την θεατρική διασκευή ήταν κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά και μεγάλη πρόκληση ταυτόχρονα. Ουσιαστικά, είχα μπροστά μου τη δυνατότητα να δώσω ζωή σε όλους τους ήρωες του βιβλίου μου κι αυτό ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό! Η δυσκολία ήταν ότι σε αντίθεση με το βιβλίο, το θεατρικό έχει διαλόγους και φυσικά έπρεπε να προσθέσω σκηνές! Όμως, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Σε αυτό συνέβαλε και η σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Δουργούτη, καθώς και οι εξαιρετικές χορογραφίες της Κλεοπάτρας Ζαριφοπούλου. Και φυσικά, οι ηθοποιοί που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, αφού είναι μόνο δύο, αλλά κυριολεκτικά κάνουν για πολλές… Ουσιαστικά έχουν από δυο-τρεις ρόλους η καθεμιά. Παίζουν, τραγουδούν, χορεύουν και τα παιδιά δείχνουν να το απολαμβάνουν!
Τι πιστεύετε ότι «μαγεύει» περισσότερο τα παιδιά και ποιο μήνυμα κερδίζουν βλέποντας την παράσταση;
Κατ’ αρχάς, το σκηνικό παραπέμπει όντως σε περιβάλλον μουσείου και αρέσει πολύ στα παιδιά. Νομίζω τους μαγεύει συνολικά η παράσταση. Η κόκκινη ομπρέλα με το ταμπεραμέντο της, ο φύλακας του μουσείου με την αστεία περσόνα του, ο Μποτιτσέλι με το καλλιτεχνικό του στυλ, η θεά Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς, ο Πηγασούλης, το ψευδό αλογάκι της Αφροδίτης που ο κακός ο θεός Κρόνος του έκοψε τη γλώσσα και διάφορα άλλα που διασκεδάζουν, συγκινήσουν και ξαφνιάζουν τα παιδιά. Και φυσικά, συμμετέχουν και τα ίδια σε κάποια σημεία. Το μήνυμα έχει να κάνει με τη δύναμη της τέχνης και της φιλίας!
Εκτός από τα παιδιά, είναι μια παράσταση που προσελκύει και τους γονείς; Αν ναι, γιατί;
Είναι μια παράσταση για παιδιά από 5 έως 105 ετών. Κι αυτό γιατί το θέμα είναι κατάλληλο για όλους. Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν στοιχεία της μυθολογίας που άλλοι ξέρουν και άλλοι όχι τόσο, καθώς και ιστορικά στοιχεία για τον μεγάλο ζωγράφο της αναγέννησης. Όλα αυτά, όμως, αναμεμειγμένα με μια χαρούμενη ιστορία και τραγούδια που ταξιδεύουν τους θεατές με τον καλύτερο τρόπο!
Πάρτε μια γεύση από το trailer της παράστασης:
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα δείτε εδώ.